Diari Més

Novetats Editorials

El gust per la ciència té sabor de xocolata

El llibre ‘Escola Xocolatina’ és un conte de divulgació científica adreçat a nens i nenes

Les investigadores de la URV i l'ICIQ amb els autors del llibre, Joan Rioné i Armand.

El gust per la ciència té sabor de xocolataGerard Martí

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Tina és una nena que va a la millor escola del món: l’Escola Xocolatina. Aquest és el punt de partida del llibre Escola Xocolatina que aquest dimarts es va presentar a la Biblioteca de Tarragona, i que neix de l’aliança de la URV amb l’editorial Piscina, un petit oceà.

Escrit per Joana Sabata, alter ego de l’editor Joan Rioné, i il·lustrat per Armand, el conte recull nou lliçons dolces sobre l’aliment més estimat pels nens i nenes de tot el món. El projecte es basa en els tallers La ciència de la xocolata, que des de fa dos anys organitzen la URV i l’ICIQ (Institut Català d’Investigació Química) amb l’objectiu de fomentar vocacions científiques entre les noies i normalitzar la presència femenina en la ciència. D’aquí que el contingut dels tallers –i de les històries que s’expliquen al conte– hagin estat fets per investigadores de les dues institucions.

De la suma de la ciència i la literatura n’ha sorgit un llibre que desperta tant l’esperit científic com les ganes de menjar xocolata, perquè aquest dolç és present en cadascuna de les pàgines, i no únicament a través del text: Armand, l’il·lustrador del conte, s’ha servit de la xocolata per donar color a algunes de les il·lustracions. «He fet alguns dibuixos pintant amb xocolata de rajola, com si fos una cera, i en altres he fet servir xocolata desfeta, pintant amb pinzell», explicava ahir.

La presentació que es va fer a la Biblioteca de Tarragona va comptar amb la presència de les investigadores, que pertanyen a diferents disciplines científiques, des de la Història fins a l’Enginyeria Química, passant per la Comunicació o la Gestió d’Empreses. D’aquí que Escola Xocolatina ens descobreixi secrets com ara què conté l’ADN del cacau, quines molècules amaga i què ens aporta cadascuna, o com és possible que es facin impressions de xocolata en 3D.

La Dona a la Ciència

La presentació del conte es va fer en el marc de les activitats organitzades amb motiu del Dia Internacional de la Dona i la Nena a la Ciència, que es va commemorar dilluns 11 de febrer, i va congregar a la Biblioteca de Tarragona un bon nombre de nens i nenes delerosos de tenir-lo a les mans i d’empastifar-se els dits amb el taller de pintura amb xocolata que va cloure l’acte.

El llibre s’ha publicat en català i castellà, es pot comprar a les llibreries i també s’ha fet una versió en anglès que es pot descarregar gratuïtament des del web de Publicacions URV (www.publicacions.urv.cat). Amb aquest llibre l’editorial Piscina, un petit oceà, enceta una nova col·lecció, La banyera, que tal com explicava l’editor Joan Rioné, «mira de donar sortida a propostes de caràcter més pedagògiques o educatives». Rioné va avançar el següent volum d’aquesta col·lecció, Ulissa, que, assegurava, «també treballa en aquesta línia de capgirar rols i visualitzar el paper de la dona com a protagonista de les històries».

Joan Rioné durant la presentació del llibre.

El gust per la ciència té sabor de xocolataGerard Martí

tracking