Diari Més

Església

Els bisbes catalans demanen perdó i prendran «rigoroses» mesures de prevenció dels abusos

En un comunicat conjunt després de la reunió de la Conferència Episcopal Tarraconense asseguren que eliminaran qualsevol tolerància o encobriment

Imatge de la reunió ordinària de la Conferència Episcopal Tarraconense.

Imatge de la reunió ordinària de la Conferència Episcopal Tarraconense.Arquebisbat de Tarragona

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els bisbes de Catalunya es comprometen a actuar «amb determinació per protegir els infants i els adults vulnerables, eliminant tot tipus de tolerància o encobriment, i per eradicar de les nostres comunitats i de tota la nostra societat la cultura de l'abús sexual, econòmic, de poder i de consciència». En un comunicat conjunt després de la reunió ordinària de la Conferència Episcopal Tarraconense, anuncien que prenen «el compromís d'adoptar rigoroses mesures de prevenció, que impedeixin la seva repetició, a partir de la formació d'aquells a qui els seran confiades tasques de responsabilitat i educatives». Els bisbes demanen perdó a les víctimes i es solidaritzen amb el seu dolor, «i també a totes les persones a qui el coneixement d'aquests fets ha escandalitzat i ha fet trontollar la seva confiança en l'Església».

«Sofrim i preguem per les víctimes, que han quedat marcades en la seva vida» exposen els bisbes, que es comprometen «a col·laborar en l'aclariment dels fets del passat i a trobar la manera d'ajudar les víctimes en el seu restabliment» en solidaritat amb «tots els qui hagin patit algun tipus d'abús i amb les seves famílies».

«Reiterem el nostre ferm compromís amb el compliment de la legislació vigent canònica i civil, i que passa per: posar en coneixement del Ministeri Fiscal els fets ocorreguts que poguessin constituir delicte contra la llibertat i indemnitat sexual, per a la valoració jurídica que correspongui; instar les víctimes que denunciïn els fets davant les autoritats civils; i informar la Congregació per a la Doctrina de la Fe per a qualsevol cas d'abús fonamentat», exposen al comunicat.

Afegeixen que estan «atents» al que pugui determinar el Papa Francesc a la propera trobada amb els Presidents de les Conferències episcopals sobre com combatre «aquestes accions deshonestes i delictives que tant afecten l'anunci de l'Evangeli».

Els bisbes demanen als catòlics que el proper dimecres de cendra, dia 6 de març, en començar la Quaresma que acaba en la Setmana Santa, es pregui especialment en totes les celebracions religioses de Catalunya i «es dejuni d'una manera especial» per les víctimes dels abusos.

A la nota també fan una crida a evitar «sospites generalitzades» perquè consideren «que és just valorar la dedicació generosa i madura de tants sacerdots i religiosos, d'educadors en les escoles i el temps lliure, envers els infants i joves, i les seves famílies». També recorden «el dret que tota persona té a la presumpció d'innocència».

tracking