Diari Més

Urbanisme

Pas endavant per a la transformació de l'antic sanatori de la Savinosa a Tarragona

La Diputació sol·licita formalment la modificació del POUM que possibilitarà la ubicació d’un complex hoteler de luxe

La Diputació ha presentat a l'Ajuntament la seva proposta d'intervenció.

Pas endavant per a la transformació de l'antic sanatori de la Savinosa a TarragonaCedida

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’antic sanatori de la Savinosa, un recinte en ruïnes enmig de les platges tarragonines, més a prop de convertir-se en un complex hoteler de luxe. La Diputació de Tarragona, propietària de l'àmbit, on s'hi conserven nou edificacions sobre una superfície d’uns 40.000 m2 -a més de 27.000 m2 de zona verda-, ha presentat a l’Ajuntament la seva proposta d’intervenció, ratificada per àmplia majoria en el plenari d’aquest divendres -només el vot contrari de la CUP-, per tal que modifiqui el POUM i es permeti ampliar els edificis i també el ventall d’usos -excloent-se habitatges, comerços i indústria. Si bé les dues administracions creuen que és aviat per parlar de futurs usos, ja s’ha avançat que l’hotel no podria ocupar altre espai que el pavelló central, que no podria créixer en alçada -té tres plantes- i que, en tot el conjunt del recinte, es podrien afegir, com a màxim, 14.000 metres quadrats de nova construcció.

Aquests 14.000 nous metres quadrats s’afegiran als prop de 10.000 metres quadrats de superfície que sumen els vells edificis. Per tant, el sostre assignat màxim a tot l’àmbit serà d’uns 24.000 metres quadrats. D’aquest global, l’edifici d’un futur hotel podria ocupar fins a uns 8.000 metres quadrats -això sí, caldrà situar-se al pavelló central i guanyar espai pels laterals, on ara hi ha les antigues sales d’infermeria, tot respectant l’alçada original d’aquests petits pavellons annexos, de només una planta d’altura.

Precisament el fet que el complex del preventori es composés de nou edificis vells de dimensions reduïdes -d’uns 900 metres quadrats-, i que el POUM exigís conservar la seva tipologia -sense opcions a ampliar-los ni a tenir cap altre ús que d’equipament- comprometia el futur de l’espai. Amb la modificació del POUM, que l’alcalde de Tarragona preveu resoldre en un màxim de sis mesos, s’obre el ventall de possibilitats d’usos d’un recinte datat del 1928 i catalogat com a Bé Cultural d’Interès Local.

Va ser sanatori per a tuberculosos i posteriorment va servir de reformatori. Roman tancat i en estat d’abandó des del 1976. «Porta 43 anys així i jo és el segon cop que el trepitjo», ha dit l’alcalde Josep Fèlix Ballesteros, posant en evidència que es tracta d’un espai inhòspit i deteriorat. El batlle s’ha congratulat que el camí de ronda que enllaça el litoral tarragoní ja no quedarà interromput per aquests edificis abandonats i tancats al públic per evitar riscs. «És el mur de la vergonya entre dues platges», ha afegit.

Ballesteros també ha reconegut que el destí d’aquest espai s’ha dilatat en el temps per discrepàncies polítiques. «Aquest camí de desentesa s’ha acabat», ha garantit. Junt amb el president de la Diputació, Josep Poblet, aquest divendres han escenificat l’entesa entre les dues administracions, amb el lliurament de la proposta d’intervenció a la Savinosa com a pas previ a la modificació del planejament. La proposta preveu la conservació de l’entorn natural i més d’un 40% de la finca es mantindrà com a zona verda.

Sempre envoltat d’escepticisme, especulacions i polèmica, el futur d’aquest complex ubicat en un espai singular arran de mar ha fet un pas per tornar-se a obrir als tarragonins. Les administracions diuen que al recinte mai li han faltat pretendents. En el plenari, però, la CUP ha retret que continuï la opacitat sobre el futur ús de l’espai, si bé els cupaires donen per fet que l’objectiu és fer-hi l’hotel i un restaurant de luxe. Quan l’Ajuntament i Urbanisme donin llum verda a la modificació del POUM, es convocarà concurs.

tracking