Diari Més

Societat

Mor Francesc Pedrol, un dels últims supervivents de la Lleva del Biberó de Tarragona

«Era l’avi de tots», recorda Rosa Sans

Imatge de Francesc Pedrol.

Mor el serrallenc Francesc Pedrol, el 'Ros de la Guita'. als 98 anys@mercetoldra

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Francesc Pedrol, més conegut com el Ros de la Guita, va morir ahir als 98 anys. El conegut veí del Serrallo era un dels últims supervivent de la Lleva del Biberó a Tarragona, el nom que van rebre els joves soldats, en ocasions adolescents, que van ser cridats a files pel Govern de la República per aturar l’exèrcit franquista a l’Ebre durant la Guerra Civil.

A Pedrol el coneixien bé a la Confraria de Tarragona. La seva casa està ubicada just al darrera. Aquest històric mariner ja sortia a pescar abans que esclatés la guerra. «Era un diccionari obert, tothom li demanava consell; sobre pesca, poda, el que sigui», explica Rosa Sans, secretaria de la confraria per telèfon. «Mai ha sortit de ponts, com diem aquí al barri. Tota la seva família eren pescadors», explica.

Amics i familiars van velar ahir Pedrol, el mariner del Serrallo. Fins fa poc, encara sortia a passejar cada dia. L’enterrament serà avui per la tarda a l’església de Sant Pere del Serrallo.

Al barri mariner de Tarragona tothom es coneix i els llaços familiars també son estrets. L’àvia del marit de Sans era germana del mateix Pedrol. «Per nosaltres era una memòria fotogràfica de les barques», assenyala Sans. «Era una bellíssima persona, disposat sempre a ensenyar», afegeix.

Pedrol va marxar a la guerra molt jove, als 17 anys. «La guerra els va fer tornar molt forts. Van patir molt», afirma. Tothom rebia agraït la saviesa del Ros de la Guita, des del president del Port fins als responsables del Museu d’Història de Tarragona (MHT).

Sans explica una anècdota de Pedrol. Assegura que fins als 98 anys no ha deixat mai de cuinar per la seva filla, la Carme. Sempre li ha fet el dinar i el sopar. «Hem perdut una institució», assegura Sans. «Era l’avi de tots», conclou.

tracking