Diari Més

Sanitat

La UCI del Joan XXIII, pionera en l'ús 'secundari' de les dades dels pacients per a la gestió clínica

Aquesta metodologia, basada en Big Data i Intel·ligència Artificial, ha rebut el finançament d’un projecte Innòbics per consolidar la línea de treball

Les dades s'utilitzen per a la gestió i la recerca amb l'objectiu final de millorar l'atenció al pacient.

Big Data, Hospital Joan XXIII, TarragonaCedida

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’Hospital Joan XXIII de Tarragona és el primer centre sanitari de Catalunya i d’Espanya en desenvolupar una eina informàtica i en dissenyar una metodologia pròpia i innovadora de gestió clínica a la UCI, amb les dades dels pacients. El projecte ha rebut el reconeixement de l’ICS a través del finançament d’un projecte Innòbics, el qual permetrà consolidar aquesta línea de treball. Aquesta metodologia s’ha desenvolupat durant anys a través d’un equip d’investigació multidisciplinar que ha comptat amb la participació de metges, biotecnòlegs, enginyers, matemàtics i advocats. Aquesta metodologia va ser reconeguda l’any passat al Congrés del Datathon celebrat a Tarragona, conjuntament amb el Massachusetts Institute of Technology, i amb la publicació a una revista científica d’impacte com International Journal of Medical Informatics.

La Unitat de Cures Intensives de l’Hospital Joan XXIII és una unitat pionera en l’ús secundari de les dades dels pacients en matèria de gestió clínica. Primer, desenvolupant una metodologia que permet obtenir les dades dels pacients de forma segura per veure com s’estan fent les coses en matèria de qualitat. En segon lloc, sobre aquesta eina, s’avalua la feina d’acord als protocols i els resultats que es tenen en quant a les actuacions. La cap del Servei de Cures Intensives, Maria Bodí, explica que «aquesta forma de treballar permet ser transparents i consolidar les bases per avaluar i millorar la qualitat i la seguretat de l’assistència als pacients».

Aquesta metodologia permet un detall molt superior a l’hora d’avaluar els riscos. A la UCI del Joan XXIII, els sistemes d’informació clínica han permès integrar tota la informació, a més de les dades que els professionals inclouen de forma ordenada durant el procés d’atenció al pacient crític. És a dir, s’integren també resultats de laboratori, de proves d’imatge, informació de la història clínica, i les dades de tots els dispositius de capçalera del pacient.

Mitjançant aquests indicadors dissenyats amb tecnologia innovadora, és possible avaluar processos assistencials i resultats. Si el professional participa en el disseny del procés assistencial, en la planificació, coneix com s’estan fent les coses i quins resultats es tenen, i s’implica i es compromet amb els objectius del servei i de l’organització.

Es requereix passar de la medicina reactiva cap a la medicina predictiva, preventiva i personalitzada. L’aplicació de mètodes predictius d’avantguarda i la manipulació de dades requereixen habilitats de col·laboració entre professionals experts del domini mèdic i del tecnològic, i nous models de tractament i anàlisi de dades. A part de l’ús primari de les dades, és a dir, el que es fa diàriament a la capçalera del pacient per prendre decisions en quan a diagnòstic, tractament, planificació del procés d’atenció, etc., també s’està fent un ús secundari de les dades, que vol dir utilitzar les dades per a la gestió i la recerca amb l’objectiu final de millorar l’atenció al pacient.

tracking