Diari Més

Denuncien un cas de discriminació lingüística en un bar de la ciutat

L’amo justificava el seu desconeixement del català en què «som a Espanya i es parla espanyol»

Imatge de l'establiment on van passar els fets.

Denuncien un cas de discriminació lingüística en un bar de la ciutatCedida

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Un home i una dona, veïns de Tarragona, van patir, segons relaten, un cas de discriminació lingüística i mal tracte en un bar del centre de la ciutat. Segons expliquen, dimarts a les nou del vespre van anar «a fer un mos» al BarSuper –ubicat al número 26 del carrer Reding– abans d’anar al cinema. El bar estava ple i van haver de quedar-se a la barra. Tot seguit, li van dir a un cambrer, d’uns vint anys: «Voldria prendre un entrepà», assegura l’afectada I. P. al Diari Més. La reacció d’aquest treballador, que afirmava no entendre-la, no va agradar a la clienta, no per un tema de llengua sinó pel tracte que li havien ofert i el to en què s’hi havien dirigit.

La situació es va enrarir fins a tal punt que aquesta parella va sentir-se incòmode, malgrat que havia canviat al castellà, a l’hora de demanar els entrepans. Finalment van decidir marxar dient «adeu», segons assegura l’afectada de forma «cordial». Va ser poc després, a la sortida del bar i ja al carrer, que el mateix cambrer va sortir i es va dirigir a l’home, en castellà: «Digui-li que té molt poca vergonya».

Aquí es on va començar la discussió, ja que la parella va demanar veure el gerent, que en arribar li va etzibar, també en castellà: «Som a Espanya i aquí es parla espanyol». Davant d’això, van sol·licitar fer ús del full de reclamacions, que els el van negar «repetidament» ja que els amos no els consideraven clients perquè no havien consumit res. Durant aquesta estona, dins el bar, i amb una majoria de clients en contra seva, segons l’afectada, «que devien ser habituals» els amos van trucar a la Guàrdia Urbana. Segons l’acta policial, l’amo explica que «és de fora de Catalunya» i que «no entén el català» i que aquest hauria estat l’origen del conflicte i, a banda, assegurava que «la parella no volia marxar del local». Allà mateix, amb la policia, la parella va poder omplir el full de reclamacions i, després, les dues parts es van dirigir als Mossos d’Esquadra per tramitar una denúncia per injúries. I és que, entre les coses que es van dir, hi ha les paraules «puta» –cap a la clienta– i «fatxilla» –cap al cambrer.

La parella relata que els insults van començar després que ells marxessin del bar i que el primer a comportar-se d’una manera agressiva va ser el cambrer quan va sortir al carrer. Ja a l’interior del bar, un cop van tornar a entrar, hi va haver «empentes» i «crits». La resposta dels Mossos, un cop van anar a presentar la denúncia, va ser que «les empentes no es consideren agressió» i que, en tot cas, la denúncia s’hauria de presentar per injúries. L’endemà al matí I. P. es va adreçar a l’Oficina de Garanties Lingüístiques per, a través de Consum, tramitar una queixa pel tracte a clients i pel presumpte cas de discriminació lingüística.

tracking