Diari Més

Municipal

Llum verda a la reducció del 25% dels preus dels autobusos de Tarragona

L’alcalde Ballesteros garanteix que és l'inici d'un camí «inexorable» i «imparable» cap a la gratuïtat del servei

Els autobusos de l'EMT s'aturaran quatre hores cada dia els propers 8 i 10 de maig.

L'EMT contractarà conductors per fer front a les hores extres que descarta fer la plantillaCristina Aguilar

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El ple de l'Ajuntament de Tarragona ha aprovat aquest divendres al matí la disminució del 25% dels preus de les tarifes dels autobusos municipals, que entrarà en vigor a partir del 28 de gener. Aquest estalvi beneficia només les persones empadronades a la ciutat i que facin ús de les targetes d'abonaments de l'Empresa Municipal de Transports (EMT). La mesura s'ha aprovat per 18 vots a favor i 7 en contra -d'ERC, CUP i ICV-EUiA. Partits a l'oposició interpreten que és una mesura electoralista. Donen per fet que el govern municipal s'acabarà cobrant aquesta rebaixa d'alguna altra banda i que els usuaris del bus urbà, més que una rebaixa, prefereririen un millor servei. L'alcalde Josep Fèlix Ballesteros, ha garantit que és un primer pas d'un camí «inexorable» i «imparable» cap a la gratuïtat.

Ballesteros ja havia anunciat aquesta mesura que ha aprovat el plenari i que suposa reduccions de la T-50/45 -costarà 22,69 euros-, la T-20/90 -valdrà 12 euros- i la T-Jove -un cost de 14,63 euros. «La gratuïtat als jubilats i als escolars van ser dues apostes que van sortir bé, aquesta serà la tercera», ha dit. La portaveu del grup municipal socialista, Begoña Floria, ha assegurat que en cap cas s'apujaran els impostos als ciutadans com a contrapartida a la reducció de tarifes del bus urbà. A més, ha recordat que s'invertiran 2 milions d'euros per incorporar vuit nous autobusos -i sis més en els propers tres anys- a fi de renovar la flota, en resposta a les crítiques de l'oposició, que han qüestionat la rebaixa de preus davant la necessitat de millorar un servei de transport «envellit», de més de quinze anys.

«Es ven com un autobús gratis i això és un intent d’il·lusionisme», ha etzibat el portaveu del grup municipal d'ERC, Jordi Fortuny. «És una mesura electoralista, beneficiar-se i que pagui el que vingui al darrere», ha criticat el regidor de la CUP, Jaume López. «Els serveis públics sempre es paguen», ha constatat la portaveu d'ICV-EUiA, Arga Sentís. De fet, altres partits a l'oposició que han donat suport a la mesura, ho han fet amb un to crític, recordant que la promesa del PSC de garantir el bus gratuït, de moment només n'ha quallat una petita rebaixa dels abonaments. El PDeCAT ha demanat que es tingui en compte l'opció que els discapacitats psíquics puguin viatjar de franc. I des de C's s'ha qüestionat que la mesura queda curta i cal acompanyar-se del Pla de Mobilitat Urbana Sostenible.

La inversió al Joan XXIII i altres mocions

Durant el plenari, el primer de l'any, s'han aprovat diverses mocions, entre les quals reclamar el compliment de la inversió per al nou hospital Joan XXIII. Aprovat per àmplia majoria, el text ha comportat un debat amb tot un seguit de retrets del passat i repartiment de culpes. «Venim escarmentats d'altres èpoques», ha dit el portaveu republicà. Els grups han demanat a l'alcalde que «lluiti» per aquest tema sanitari.

També han prosperat una moció per garantir els drets i la dignitat de les persones en el procés final de vida, de suport a l'economia solidària, del dret a l'alletament en espais públics, de retirada de cablejat elèctric aeri a la ciutat, de recuperació del conjunt patrimonial dels Mongons, de regular l'ús de vehicles de mobilitat personal i d'agilitzar els tràmits de millores socials i econòmiques dels treballadors de l'Ajuntament.

Els partits han acordat el rebuig a la instal·lació d'una seu de la Fundació Francisco Franco a la ciutat. ERC ha lamentat que la moció no s'hagi pogut convertir en una declaració institucional pel grup del PP, l'únic partit que s'ha abstingut en la votació. En canvi, sí que s'ha assumit com a Declaració institucional la moció de suport a la pagesia i el sector agrari al Camp de Tarragona -elaborada per Unió de Pagesos.

Una moció del PSC per la defensa de la convivència, les llibertats i la democràcia davant la irrupció de formacions ultres com Vox, no s'ha aprovat. Hi ha hagut un empat i l'alcalde no ha fet ús del vot de presidència. Finalment s'ha tombat una moció d'ERC per la defensa dels drets humans enfront dels partits que promouen i donen suport a la involució democràtica -hi han votat en contra el PSC, C's i PP.

tracking