Diari Més

Investigació

La calefacció solar pot reduir un 70% l'impacte sobre el canvi climàtic, segons un estudi de la URV

Països del nord i el centre d’Europa utilitzen plantes d’emmagatzematge d’energia tèrmica. La investigació demostra la viabilitat del sistema simulant-ne plantes en quatre ciutats europees

Investigadors del grup de recerca SUSCAPE de la URV que han liderat aquest estudi.

La calefacció solar pot reduir un 70% l'impacte sobre el canvi climàtic, segons un estudi de la URVURV

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La calefacció solar pot reduir un 70% l'impacte sobre el canvi climàtic, segons els resultats d'una investigació de la Universitat Rovira i Virgili (URV).

El grup SUSCAPE (Sustainable Computer Aided ProcessEngineering) ha liderat un estudi sobre el funcionament d'aquestes plantes solars en diferents zones climàtiques per comprovar els beneficis en diferents condicions, segons informa la URV.

Així, han simulat un conjunt d'edificis amb un total de mil habitatges en zones climàtiques diferents: al sud d'Europa (Atenes i Madrid), al centre (Berlín) i al nord (Hèlsinki).

Les conclusions són que les plantes centralitzades de calefacció solar permeten arribar a una fracció d'aprofitament d'energia renovable superior al 90% a totes les zones climàtiques analitzades.

A més, l'avaluació ambiental mostra una millora significativa quan es compara amb el sistema de gas natural, ja que es redueix un 70% l'impacte sobre l'efecte hivernacle.

Les dimensions dels equips i la inversió és més gran quant més freda és la zona i així, a Madrid, es precisaria una àrea de col·lectors solars de 7.000 metres quadrats amb 65.000 metres cúbics d'emmagatzematge, pels 65.000 i 230.000 de Hèlsinki.

Aquest tipus de sistemes usa plaques solars tèrmiques que escalfen aigua, que s'emmagatzema en grans tancs molt aïllats que poden estar sota terra i segueix calent durant mesos.

En els sistemes convencionals d'energia solar tèrmica el volum d'aigua calenta emmagatzemada per un metre quadrat de placa és d'uns 100 litres, però amb aquest arriba a uns 7.000 litres d'aigua.

El sistema estudiat és econòmicament viable, si evaluem el cost durant tot el temps d'operació de quaranta anys, però requereix una elevada inversió inicial, que només es justifica amb un retorn a llarg termini.

tracking