Diari Més

Investigació

La farigola frena un virus que acaba amb les gambetes, segons un estudi de la URV

Els investigadors aconsegueixen frenar el virus de la taca blanca, que impedeix el creixement i provoca la mort d’aquest crustaci a les granges de cria

El virus de la taca blanca castiga especialment algunes zones del Brasil, la Xina i diferents països de l'Amèrica Llatina.

La farigola un virus que acaba amb les gambetes, segons un estudi de la URVCedida

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Investigadors de la Universitat Rovira i Virgili (URV) han aconseguit frenar el virus de la taca blanca, una malaltia que acaba amb les gambetes (Litopenaeus vannamei) a les granges de cria, gràcies a un extracte de farigola incorporat a l'aliment de les gambetes, informa la universitat tarragonina.

El virus de la taca blanca castiga especialment algunes zones del Brasil, la Xina i diferents països de l'Amèrica Llatina que crien gambetes de forma massiva, la qual cosa facilita el contagi.

El grup d'investigació Foodie, del Departament d'Enginyeria Química de la Universitat Rovira i Virgili, ha aconseguit frenar-lo encapsulant extracte de farigola i incorporant-lo a l'aliment de les gambetes.

L'equip format per Osmar Tomazelli i Sílvia de Lamo va apostar per utilitzar la farigola perquè és apte per al consum animal i humà i perquè ja es coneixien les seves propietats antimicrobianes, encara que ara han pogut utilitzar-lo també per les seves capacitats antivíriques.

A partir d'oli essencial de farigola, els investigadors van fer una emulsió simple que posteriorment van encapsular utilitzant la tècnica de l'atomització, que permet que una substància passi de líquida a pols.

L'estudi va concloure que afegir un 1 % d'oli essencial de farigola al menjar dels crustacis aconseguia que, tot i ser portadors del virus, no desenvolupessin la malaltia.

Així, podien créixer fins a assolir la mida ideal de la fase adulta per ser comercialitzats i consumits, ja que la presència del virus no té cap afectació sobre la salut humana.

L'ús d'olis essencials encapsulats obre les portes a utilitzar aquesta tècnica per prevenir malalties en altres animals de granja a través de l'alimentació.

tracking