Diari Més

Economia

El govern destina 2,7 milions d'euros al PP-10 dels 22 previstos del pla d'inversions

L’ajuntament contempla gastar-se 4,4 milions en la construcció de dos edificis per habitatge de lloguer social

el regidor d'Hisenda, Pau Pérez

Tarragona preveu un pressupost de 157 MEUR amb un pla d'inversions de 52 MEUR a quatre anysMauri

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els pressupostos de l’Ajuntament de Tarragona preveuen una inversió de 2,7 milions per començar a consstruir la urbanització PP-10, que havia d’acollir IKEA. Aquesta aportació representa una part dels 22 milions que el consistori preveu gastar el 2019. En total la inversió entre 2019 i 2022 serà de 52 milions. Destaquen les inversions en Serveis Socials (10,7 milions), la inversió en Ensenyament (9,3) i els 9,2 milions que el govern municipal ha anunciat que gastarà en millorar els espais públics. D’aquests, només 17,2 milions són realment nous, ja que 5,2 milions representen projectes ja adjudicats el 2018, però que no s’han pogut fer realitat, a causa dels processos administratius de licitació.

«Recuperem capacitat inversora», ha assegurat dilluns el regidor d’Hisenda, Pau Pérez, en la presentació dels comptes de 2019. Pérez ha apuntat al «sanejament» de les arques municipals amb la reducció del deute municipal al 104% per justificar que l’ajuntament pugui endeutar-se i «recuperar inversions». El pressupost total pels propers quatre anys és de 157 milions, un 1,9% superior a l’any passat.

Pérez ha anunciat dilluns que l’Ajuntament construirà dos edificis per habitatge de lloguer social, que representa una inversió de 4,4 milions fins al 2022. Els dos edificis estaran subjectes a la venda d’un solar municipal, ubicat a l’Arrabassada. El regidor d’Hisenda va explicar que, com és habitual, el 80% del pressupost està «compromès» i que el marge per invertir és del 20%. El pressupost del 2019 no està subjecte a la venda de patrimoni. D’aquesta manera, totes les partides anunciades, asseguren des de l’Ajuntament, es podran portar a la pràctica. El projecte del Banc d’Espanya, que l’any passat ja es va pressupostar per 500.000 euros, s’ha tornat a pressupostar, ara amb una partida de 2,5 milions. Els pressupostos participatius comptaran amb 1 milió d’euros, Patrimoni Històric, 2 milions, i la promoció de l’ocupació 1,15 milions.

El consistori aportarà 1,3 milions al Patronat Municipal de Turisme, la mateixa xifra que dedicaran a les instal·lacions d’Esports. Una de les intervencions es farà al camp rugbi de l’Anella Mediterrània. L’Ajuntament té previst invertir 1 milió d’euros en «actuacions hidràuliques i clavegueram», uns diners que es destinaran al barri del port per pal·liar les inundacions que pateix en episodis de pluja com els que va viure a l’octubre. En l’apartat de la millora dels espais públics, l’Ajuntament preveu gastar-se, en els quarts anys vinents, 2,2 milions en l’enllumenat dels barris, 500.000 euros l’ any vinent.

Crítica de l’oposició

Amb l’única excepció de Ciutadans, que donarà suport als pressupostos gràcies a un acord amb el govern, la resta de l’oposició va criticar ahir els comptes municipals. El portaveu d’ERC, Pau Ricomà, va assegurar que aquests comptes «mantenen Tarragona molt endeutada amb apostes que no compartim, com crear unes Gavarres 2», en al·lusió a la urbanització PP-10, dissenyada en un principi per acollir IKEA, un projecte que el mateix alcalde Josep Fèlix Ballesteros va posar en dubte fa unes setmanes en la conferència anual sobre el present i futur de la ciutat. Precisament, Ricomà veu amb «molta preocupació» que Ballesteros aposti el 2019 per gastar-se 2,7 milions en les primeres obres. El republicà critica que l’adquisició d’habitatge social estigui subjecte a la venda de patrimoni. «Demostra que no és una prioritat del govern», assegura.

El portaveu del PDeCAT, Dídac Nadal va qualificar els comptes de «nou engany de Ballesteros». «El 65% de les inversions estan condicionades a la concessió de préstecs i el 35% a la venda de patrimoni», va assenyalar. La CUP coincideix amb ERC en criticar que l’habitatge social estigui supeditat a la venda de patrimoni. Pels anticapitalistes, els comptes són «fum electoralista» perquè, diuen, les partides estan assignades de «forma genèrica» i s’assignen partides en previsió pels quatre anys seguents, i no de cara el mateix 2019. En la mateixa línia es posiciona Arga Sentís, portaveu d’ICV, que assenyala la partida «ridícula» de Patrimoni Històric (2 milions). Per Sentís, «els tarragonins no mereixen aquest pressuposst amb projeccions a quatre anys».

tracking