Diari Més

Política

Fort dispositiu policial per separar contraris i partidaris de la mesquita

Els Mossos blinden la plaça de Cuba de Sant Pere i Sant Pau, on s'han concentrat veïns que rebutgen el centre de culte

García Melero i De Haro es dirigeixen a les persones contràries a l'obertura d'una mesquita.

Fort dispositiu policial per separar contraris i partidaris de la mesquitaOlívia Molet

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Prop d’un centenar de persones contràries a l’obertura d’un centre de culte musulmà a Sant Pere i Sant Pau, un nombre similars d’antifeixistes situats a poc menys de cent metres de distància i, enmig, un fort dispositiu policial dels Mossos d’Esquadra han estat protagonistes, aquest matí, al barri tarragoní, on han tingut lloc dues concentracions ciutadanes, una contrària a la mesquita que l’Associació Islàmica Assalam vol obrir en un bloc del carrer Miquel Servet, i l’altra a favor de la llibertat de culte que, en principi, s’havia de celebrar a la plaça de la Sardana i s'ha traslladat davant del Bloc Tarragonès.

Reunits sota una pancarta on es llegia «Feixisme, ni aquí ni enlloc», un centenar de joves s'han reunit a l’altura del Bloc Tarragonès, i no han abandonat aquest espai fins a la finalització de la concentració. A la plaça de Cuba, s'han trobat els promotors de la concentració contrària a la mesquita, també rodejats pels Mossos d’Esquadra que demanaven la identificació als periodistes. En les quatre cantonades de la plaça, notable presència d’agents i de furgons dels antiavalots. Tot i l’ambient que s'ha respirat al voltant de la plaça de Cuba, les dues concentracions han transcorregut amb normalitat.

Mentre que en un sector es podien escoltar frases com «Fora feixistes del nostre barri» o «Nazis no», en l’altre es corejava «No som fatxes, som espanyols» o «Tarraco romana i no musulmana». Tres banderes d’Espanya, tres de Catalunya i una amb la Creu de Santiago han format part de l’escenografia dels contraris a la mesquita, mentre que entre el grup dels antifeixistes ha sobresortit una bandera independentista andalusa.

«Hem de defensar el barri»

El partit Democracia Nacional ha portat la veu cantant en la concentració de persones que rebutgen l’obertura d’una mesquita al carrer Miquel Servet. Juan de Haro, responsable de les Joventuts d’aquesta formació política, que el 2017 va ser detingut pels Mossos d’Esquadra per un suposat delicte d’odi, s'ha dirigit als concentrats a la plaça de Cuba per dir-los que «estem en contra de la invasió de gent que practica el culte islàmic, religió que no pot estar a casa nostra, mentre que en el seu territori no hi ha cap església». De Haro ha donat «les gràcies» a les persones que han participat en la concentració «per la vostra fermesa en la defensa del barri». «Mesquita és igual a radicalització i nosaltres fa anys que denunciem la islamització d’Europa», ha dit, per afegir que «costa sortir al carrer a dir-ho, però vosaltres, que sou treballadors honrats, heu sortit a defensar el barri».

En referència a la presència dels antifeixistes, De Haro ha dit que «els envia el mateix sistema i són els majors dictadors d’aquest barri i d’aquest país». «Denuncio que divendres van agredir un company que està aquí present», ha remarcat.

Efecte crida i radicalització

Per la seva banda, Javier García Melero, veí de Sant Pere i Sant Pau i membre destacat de Democràcia Nacional, ha dit que «ens vam assabentar per la premsa que Assalam volia obrir una mesquita i, davant d’això, ens vam plantejar fer aquesta concentració perquè hi ha molts veïns que estan en contra pel soroll que pot haver-hi al voltant de la mesquita, per l’efecte crida, per la devaluació dels habitatges i per la radicalització dels joves musulmans que hi podria haver». García Melero ha dit que a l’Ajuntament «no l’importa les nostres opinions, només els nostres impostos, i esperem que la pressió dels veïns faci efecte» i l’equip de govern municipal «prengui nota».

El dirigent de Democracia Nacional a Tarragona ha assegurat que «els antifeixistes han vingut a provocar un conflicte, els veïns estem aquí de manera pacífica per llegir un manifest i esperem que la policia mantingui l’ordre». García Melero s'ha referit als antifeixistes concentrats davant el Bloc Tarragonès dient «companys i veïns, no estem aquí per plantejar cap conflicte, ja que per a això ja estan els tarats que hi ha al darrere, els antifeixistes, que es posen com es posen quan algú no està d’acord». «Són uns hipòcrites que van de laics i d’ateus, que diuen no a la religió, però, quan surt el tema de la mesquita, venen al nostre barri a defensar-la i a dir-nos racistes, quan aquí el que hi ha són veïns que defensen el ser dret d’expressió», ha afegit.

Veïns afectats

Una de les persones que s'ha acostat fins a la plaça de Cuba ha estat Carme Massip, propietària d’un local a tocar del que Assalam preveu obrir una mesquita. Massip, qui ha demanat perquè no es parlava en català –totes les intervencions han estat en castellà– ha estat escridassada mentre un dels presents ha dit «ja tens el teu minut de glòria». Massip ha explicat a aquesta redacció que «posar una mesquita al bloc de Miquel Servet perjudicaria molt perquè abaixarien els preus dels habitatges, que podrien caure una quarta part». Aquesta veïna ha assegurat «no estic en contra de la mesquita per motius racistes, sinó per una qüestió econòmica». «Quan els musulmans celebren una festa per a cent persones, al final s’ajunten quatre-centes», ha apuntat.

Per altra banda, Joan Jiménez, resident en un habitatge del bloc on es podria instal·lar la mesquita, ha dit que «visc en aquesta zona, que és privada», i l’arribada del centre de culte islàmic «devaluaria els habitatges». Jiménez ha recordat que «ja hi ha una nau al barri de Sant Salvador que és una mesquita».

Segons Jiménez, «si ja tenim problemes perquè la gent pagui una comunitat que s’encarrega de mantenir una plaça amb arbres que podem nosaltres, només ens falta que vingui una mesquita i que els seus responsables no facin front al pagament de la comunitat».

tracking