Diari Més

Pesca

La llotja consolida la venda de peix per Internet, que representa el 32%

Els pescadors tarragonins venen el seu gènere a 25 empreses a través de la xarxa, quatre d’estrangeres

Un home navega per la plataforma Mercapesa, a la seu de Sinaptec a Girona.

La llotja consolida la venda de peix per Internet, que representa el 32%sisaptec

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

En els últims anys la venda per Internet de tota mena de productes s’ha consolidat. El sector de la pesca no és una excepció i, tot i representar un dels mercats més tradicionals, cada cop són més les empreses majoristes que compren peix per Internet. A Tarragona, els pescadors venen el 32% del producte que pesquen a través de la xarxa.

La Confraria de Pescadors va començar a vendre per Internet el seu gènere fa cinc anys. L’interès de grans i mitjanes empreses ha anat creixent de manera progressiva. De les 25 empreses que compren peix per Internet a la llotja de Tarragona habitualment, 4 són estrangeres. «L’avantatje que tenen és que poden comprar simultàniament en diferents confraries a la vegada», explica Albert Badia, gerent de la confraria tarragonina. Seguts des de casa seva, o des de la seva oficina a centenars i milers de quilòmetres de distància, majoristes de peix de Catalunya, la resta d’Espanya, i fins i tot de França i Itàlia, competeixen cada dia amb els empresaris que, des de les grades de la llotja, ofereixen el seu preu per adquirir el millor peix.

El centenar de caixes plenes de lluç, gambes i llenguado que passen per la cinta transportadora de la llotja són enregistrades per diferents càmeres de vídeo que retransmeten en directe la subhasta, que fixa cada dia el preu públic del peix. Badia apunta que des de fa pocs mesos l’interès entre empreses estrangeres ha augmentat. «És probable que vagi augmentant el volum de compradors estrangera», vaticina.

Les empreses que compren peix en línea s’estalvien la figura del comissionista, la persona contractada pels grans majoristes, que no poden arribar a totes les llotges. Els compradors també s’estalvien els costos i el temps que haurien de dedicar per comprar el peix in situ. El gènere triga 24 hores en arribar al seu destí. «Si veuen que a Girona hi ha mala mar, poden comprar peix a Tarragona», assenyala Francesc Puigdemont. Aquest empresari gironí és el gerent de Sisaptec, la companyia que el 2010 va dissenyar la plataforma Mercapesca que utilitzen una dotzena de llotges de tota Espanya per vendre el seu producte per Internet. «És un mercat d’oportunitats», explica Puigdemont. A Tarragona compren empresaris des de Huelva fins al Port de la Selva. Els compradors paguen una quota mensual de 60 euros per utilitzar la plataforma i un percentatge d’entre el 0,55% i l’1% del que paguen.

14 vaixells menys en 4 anys

La majoria dels actuals patrons no troben relleu generacional. «És una feina molt sacrificada. Les noves generacions no volen saber res de la pesca», comenta Badia, des de la confraria. En quatre anys, Tarragona ha perdut 14 vaixells. Cada any dos o tres vaixells es desballesten. El 2017 quatre barques de pesca van tenir aquest destí. Tot i això, els volums de peix no s’han vist alterats de manera destacada. A 30 de novembre la pesca d’arrossegament ha aconseguit aquest any 678.000 quilos, una xifra que l’any passat era de 673.000 quilos. Per encerclament s’han pescat 2.500.000 quilos, molt similar a la quanitat de 2017.

tracking