Diari Més

Willy Toledo: «Ens han contat una transició que no és certa»

L'actor madrileny ha participat avui en l'estrena de la pel·lícula 'El Rey', on explica la seva versió de la història d'Espanya, en el marc del festival REC

Willy Toledo ha visitat Tarragona en motiu del REC.

Willy Toledo: «Ens han contat una transició que no és certa»Olívia Molet

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’actor Willy Toledo ha participat avui en l’estrena de la seva darrera pel·lícula, El Rey, programada pel Festival Internacional de Cinema REC que se celebra a Tarragona i que es va inaugurar el passat dissabte. Toledo interpreta el personatge de Felipe González en una pel·lícula que afronta aspectes poc contats de la transició política espanyola. Junt amb Alberto San Juan i Luís Bermejo, Toledo ha omplert durant dos anys el Teatro del Barrio de Madrid, en una obra on apareixien, també, personatges com Adolfo Suárez, Carrero Blanco, Puig Antich o Tejero.

El director del REC, Xavier Garcia Puerto, ha dit que, a més de la projecció de la pel·lícula, «aquesta setmana s’inicien activitats professionals que ens mostraran com serà el cine d’aquí a deu anys, on ajudem a directors a finalitzar les seves pel·lícules». García Puerto ha recordat que El Rey «s’estrena a Tarragona i a Madrid, abans d’arribar a les sales espanyoles».

Toledo ha manifestat que la pel·lícula «és el resultat de l’obsessió d’Alberto San Juan i meva d’explicar la història d’Espanya des dels anys cinquanta, per la necessitat de contar la realitat relacionada amb la no transició». Toledo, qui es considera vetat pel poder econòmic vinculat al món de la cultura i amplis sectors polítics, ha dit que «volem que aquesta història arribi al nombre més gran de persones possible». Cap de les persones que intervenen en la pel·lícula «hem cobrat un euro» i el seu rodatge, «en sis dies i mig», ha estat possible gràcies a una campanya de finançament popular. «El 80 per cent dels diners ha arribat de Catalunya i del País Basc». De moment, El Rey «s’ha programat en cinemes de quatre capitals», la qual cosa considera «un èxit, ja que avui et poden tancar les sales perquè ens consideren terroristes molt sanguinaris».

Toledo ha afirmat que «ens han contat una transició que no és certa» i ha recordat que «dels set pares de la Constitució, ja que no hi va haver cap dona, sis venien del franquisme i van fer una redacció antidemocràtica». «És una Constitució que protegeix els criminals franquistes», ha subratllat.

L’actor madrileny no es mossega la llengua a l’hora d’oferir les seves opinions de qualsevol temàtica, inclosa la política. «Estic vetat per a qualsevol projecte audiovisual en cinema i televisió, i per això he hagut de marxar del meu país a l’Argentina, on he estat exiliat professionalment i econòmicament tres anys». En aquest context, i referit al món de la cultura, Toledo ha dit que «han aconseguit que la majoria practiqui l’autocensura perquè té por a sortir del ramat». Preguntat per la situació política a Catalunya, Toledo ha afirmat que «si s’independitza, aplaudiré amb les orelles». «L’últim que va dir Franco a Juan Carlos abans de morir va ser que havia de mantenir la unitat d’Espanya», ha indicat l’actor, per afegir que «em dóna exactament igual una Espanya com 51 o la independència de Catalunya, però, com comunista, sempre defensaré el dret d’autodeterminació dels pobles». «No entenc l’obsessió per la unitat d’Espanya».

En relació a la incorporació del partit d’ultradreta Vox al Parlament d’Andalusia, Toledo ha comentat que «és un escàndol que tinguin dotze diputats», i ha afegit que «Santiago Abascal, que ha estat al PP, ha reconegut que és feixista i un pistoler, perquè sempre porta una pistola al damunt».

tracking