Diari Més

Laboral

Els metges de la concertada de Tarragona seguiran en peu de guerra: la vaga acaba avui però hi haurà noves mobilitzacions

Els facultatius de Santa Tecla se senten menystinguts respecte als de l'ICS: «Hi haurà una sanitat de primera i una de segona depenent d'on visquis»

alt
detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els metges de la sanitat concertada de Tarragona segueixen batallant. L'acord i les millores pactades ahir, únicament afecten els facultatius d'Atenció Primària que depenen de l'Institut Català de la Salut (ICS). Queden per tant exclosos del pacte tots els professionals que desenvolupen la seva tasca en centres de salut, sociosanitaris i hospitals de titularitat concertada, com és el cas al territori de la Xarxa Santa Tecla. «Demanem el mateix que estaven demanant els companys de l'ICS, som sanitat com ells, atenem a la població igual que atenen ells. Pel fet de ser sanitat concertada pensem que les nostres condicions laborals són encara pitjors que les que tenen ells», ha denunciat aquest divendres la metgessa de família María José Pinazo del CAP de Torredembarra de la Xarxa Santa Tecla.

«Això passa igualment a l'hospital. Tenen consultes plenes, llistes d'espera que són inassumibles i hi ha visites preferents que no es poden citar tan ràpidament com s'haurien de fer», ha apuntat aquesta delegada sindical de Metges de Catalunya, minuts abans de l'inici d'una mobilització conformada per una cinquantena de facultatius del centre concertat que els ha dut a protestar, amb un eixordador toc de xiulets, davant les oficines centrals de la Xarxa Santa Tecla, al carrer Joan Maragall (entre la plaça Verdaguer i la Rambla Vella). «Exigim d'una banda a les nostres patronals que s'impliquin i, sobretot, exigim al Departament de Treball i al Departament de Salut que s'impliquin i que no facin una sanitat de segona i una de primera. Els nostres pacients tindran una sanitat diferent de la que poden tenir en altres àrees de Tarragona o Barcelona o llocs on està l'ICS. Hi haurà una sanitat de primera i una de segona depenent d'on visquis», ha asseverat Pinazo.

La vaga acaba aquest divendres a la concertada, però no s'aturaran

La delegada sindical ha confirmat que aquest divendres es realitza l'última jornada de vaga dels facultatius de la sanitat concertada, per la qual cosa, aquest pròxim dilluns l'atenció assistencial tornarà a la plena normalitat als centres de salut, sociosanitaris i hospitals de la Xarxa Santa Tecla, si bé, la setmana vinent es mantindran noves reunions per tal de traçar un full de ruta amb noves mobilitzacions, donat que amb aquests cinc dies d'aturada no han aconseguit cap dels seus propòsits. «Haurem de parlar a veure com hem de continuar, si continuem fent vaga, si farem una altra convocatòria o quin tipus de mesures portarem a terme. Necessitem que seguin a parlar amb nosaltres i, sobretot, necessitem que des de la Generalitat ens tinguin en compte», ha remarcat la metgessa que realitzava de portaveu.

«No només no s'han assegut sinó que no tenim data per fer cap negociació»

Els metges concentrats, que posteriorment han tallat, momentàniament, la Rambla Vella per protestar davant l'hospital de Santa Tecla, han mostrat nombroses pancartes on reclamaven «menys corbates i més bates» i «dignitat i no precarietat». Els facultatius de la concertada senten que estan patint un greuge comparatiu en vers els seus companys de la sanitat pública, tot assegurant que ningú del Departament de Salut s'ha assegut en aquests cinc dies de vaga a negociar una millora de les condicions amb ells. «En cap moment s'han assegut, però és que no només no s'han assegut sinó que encara no tenim data per fer cap mena de negociació, no hi ha hagut cap apropament ni per escoltar-nos. Totes aquestes converses d'aquesta setmana només eren per la gent de l'ICS», s'ha lamentat la metgessa de família de la Xarxa Santa Tecla.

CGT no es dóna per satisfet amb l'acord de Metges de Catalunya, tancat amb l'ICS

El sindicat CGT ha mantingut aquest divendres la jornada de vaga pels metges de l'ICS tot i que el sindicat majoritari dels facultatius, Metges de Catalunya, la desconvoqués oficialment ahir al vespre. CGT no es mostra conforme amb els acords assolits en la mesa de negociació, de la que denuncien, van quedar exclosos. «És un acord específicament per metges, no s'inclou a la resta de categories professionals. Nosaltres hem de mirar d'aconseguir millores per totes aqueles persones que componen la sanitat. Reclamem que les dotacions de personal tornin a ser les que correspondrien», ha reivindicat aquest divendres el delegat de la CGT a l'hospital Joan XXIII, Ferran Mansergas, en una concentració a la porta del CAP de Torreforta i La Granja, gestionat per l'ICS. «No us podem arribar a imaginar, però és que dia a dia hem de fer malabars per arribar a complir la feina i hi ha més d'un cop que no s'arriba. El que no pot ser és eternitzar el problema (la manca de personal) i fer d'una situació excepcional, una cosa absolutament normalitzada. Al final acaba repercutint sempre en els mateixos, en els usuaris», ha explicat en aquesta mobilització on han participat una vintena de ciutadans.

Els CAP de l'ICS tornen a funcionar amb normalitat

Un cop assolit l'acord aquest dijous al vespre entre la direcció de l'ICS i els representants sindicals (que contempla, entre d'altres, la contractació de 250 metges de família; més facultatius per a Pediatria, Ginecologia i Odontologia; un temps de visita presencial de 12 minuts per pacient i la reducció a entre 25 i 28 les consultes diàries dels facultatius), la vaga quedava oficialment desconvocada, per la qual cosa, aquest divendres els Centres d'Atenció Primària de l'ICS han tornat a funcionar amb total normalitat, segons han confirmat fonts de l'ICS i ha pogut corroborar aquest diari.

Protesta dels metges davant les oficines de la Xarxa Santa Tecla.

Els metges de la Xarxa Santa Tecla mantenen la protesta aquest divendres a TarragonaJoan Antoni Torreblanca

Metges de Santa TEcla en protesta per la seva situació laboral.

Els metges de la Xarxa Santa Tecla mantenen la protesta aquest divendres a TarragonaJoan Antoni Torreblanca

Els metges de Santa Tecla a la Rambla Vella de Tarragona.

Els metges de la Xarxa Santa Tecla mantenen la protesta aquest divendres a TarragonaJoan Antoni Torreblanca

tracking