Diari Més

Port

La gamba de Tarragona podria costar fins a 200 euros el quilo per Nadal

La flota de barques del port, cada any més debilitada, ha perdut dues embarcacions que pescaven aquest marisc en els últims dos anys

Una pantalla de la llotja informa del preu de la gamba grossa.

La gamba de Tarragona podria a costar fins a 200 euros el quilo per NadalGuillem Andrés

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Aquestes festes nadalenques la gamba de Tarragona serà més cara que l'any passat. Els pescadors de Tarragona preveuen que la gamba grossa podria arribar a costar al voltant de 200 euros el quilo. És la previsió que ahir feia Jordi Arbós, encarregat de planta i exvicepresident de la Confraria de Pescadors de Tarragona. «Dependrà de la demanda, però aquest any pot arribar als 200 euros», pronostica qui va ser el segon màxim responsable de la confraria durant vuit anys.

Com cada tarda, una vintena de compradors participaven ahir a la subhasta a la llotja de la ciutat. Les primeres caixes de gamba grossa es venien a 60 euros el quilo, però quan la cinta transportadora traslladava el gènere de l'última barca que ahir havia pescat gamba, algun majorista la va arribar a comprar per 99 euros. El marisc venut ahir a majoristes i comerciants costarà avui a les botigues uns 130 euros, aproximadament. La gamba mitjana tenia ahir un preu de sortida d'uns 55 euros i la petita costava entre 18 i 20 euros.

Al moll del port, el mariner Marc Albiol dipositava ahir els 30 quilos del marisc vermell que havia pescat a la cinta de la llotja. El seu vaixell era un dels tres que ahir havia capturat el preuat marisc. El nombre de barques que pesquen gamba disminueix. «En dos anys hem perdut dues barques», explica Arbós. Actualment només quatre vaixells surten a pescar gamba tot l'any. «Els fills no volen seguir l'ofici dels pares», afegeix Albiol, de 42 anys, que navega amb quatre mariners més. «Fa uns anys érem nou i ens guanyàvem molt bé la vida», recorda amb nostàlgia. El pare és l'armador del vaixell, el propietari. És fàcil veure'l cada tarda al port, juntament amb altres veterans pescadors. Un d'ells és l'Andreu Domènech, de 76 anys. «Els pescadors sense fills, directament desballesten els seus vaixells», comenta. Veterans i actuals treballadors del port asseguren que si no fos pels mariners immigrants, procedents de països com el Senegal o el Marroc, molts vaixells es quedarien amarrats.

15 barques menys en 10 anys

A les cinc de la tarda una desena d'embarcacions atracaven a una de les andanes del moll. No fa gaires anys, Arbós recorda que gairebé les quatre andanes estaven plenes. Calcula que deu anys enrere hi havia 15 vaixells més. Encara que l'Estat subvenciona el 50% del petroli que necessiten els pescadors, un vaixell es gasta uns 500 euros al dia només en carburant. Els pescadors enumeren les nombroses despeses que suposa l'ofici: gel, caixes, el menjar de la jornada, etc. Arbós critica l'obligació que tenen els mariners de registrar les captures diàries en un llibre electrònic. «Si t'equivoques en més del 10%, et poden multar amb 3.000 euros. És difícil calcular la quantitat de gènere. Haurien de ser més permissius», defensa.

tracking