Diari Més

Esports

Cavallers medievals del segle XXI

El combat medieval és un esport que es practica arreu del món i compta amb practicants també a Tarragona

L'equip Born Combat Medieval, en què competeixen els tres esportistes tarragonins.

Cavallers medievals del segle XXICedida

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Combat medieval o ‘Medieval combat’ és un esport de contacte, regit per un estricte reglament i que té una important base històrica. No és ni una lluita d’esgrima ni una recreació històrica. Els seus practicants són amants de les arts marcials i de l’Edat Mitjana a parts iguals, i se sotmeten a rigorosos entrenaments perquè la lluita és del tot real.

Tarragona compta amb un equip de persones que competeix en aquesta modalitat esportiva. Formen part del club Born Combat Medieval, que té seu a Barcelona, i que té delegacions a Vic i a Tarragona. Dani Estera és un dels lluitadors de la delegació tarragonina (juntament amb José Coll i David Biosca) i defineix aquesta pràctica com «un esport molt competitiu i exigent, que fusiona la història medieval amb l’esport de contacte». Els de Tarragona entrenen tots els divendres al vespre, mentre que els diumenges ho fan també, però a Barcelona.

El Dani practica la lluita medieval des de fa un any i mig i se’n declara un absolut apassionat. «Els entrenaments requereixen una preparació física, perquè competeixes amb armadures que poden arribar a pesar més de vint quilos, però també cal entrenar-se a nivell mental. És un esport amb tècnica individual però també de tàctica d’equip», explica. A l’hora del combat els lluitadors van abillats amb armadures, uns tratjos que solen realitzar armers especialitzats. Aquesta equipació es regeix també per unes normes pel que fa als referents històrics: «cal que cada armadura sigui fidedigna d’un estil i una època, no es pot portar per exemple un elm mongol amb una armadura europea del segle XIV».

El combat medieval és un esport que té la seva gènesi a l’est d’Europa, amb països com Rússia, Polònia, Bielorússia o Ucraïna al capdavant. A l’estat espanyol hi va arribar fa uns cinc anys, i ja existeix una lliga nacional. També es disputen mundials i es fan nombrosos tornejos internacionals, molts dels quals compten ja amb presència catalana. Les competicions tenen diverses categories, i hi ha enfrontaments des d’un contra un fins a autèntiques melés de lluitadors: «poden arribar a enfrontar-se grups de trenta persones, i ara s’està parlant que, en un dels futurs mundials, es farà un combat de tres-cents», explica Dani Estera. El lluitador insisteix a explicar que les lluites són reals, i hi ha àrbitres que les regulen. Així, en els combats individuals es compten els punts d’impacte directe, mentre que en les batalles grupals guanya l’equip que queda dempeus respecte al seu contrincant. El fet de lluitar en equip, afegeix Estera, dota a aquest esport d’una destacable camaraderia entre companys: «entres a formar part d’una germandat on el que preval és el companyerisme, on tots ens hem d’esforçar, i si un company cau, rep el suport de la resta. Per tot plegat, és molt emocionant» conclou.

El Club Born Combat Medieval es pot seguir a través de les xarxes socials, i ben aviat anunciaran una lliga al Castell de Montsonís (La Noguera).

Un combat al castell de Montsonís.

Cavallers medievals del segle XXICedida

tracking