Diari Més

Sanitat

La vaga ha estat desigual segons Treball, l'ICS o el sindicat Metges de Catalunya

Els professionals de la sanitat tornen dimarts a la protesta i la mantindran fins al divendres si les parts en conflicte no arriben a un acord satisfactori

Els metges de l'ICS primària i del GiPPS s'han concentrat aquest matí al Joan XXIII.

Els metges en vaga de Tarragona: «Necessitem que la població estigui amb nosaltres»Olívia Molet

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Un elevat nombre de metges de l’Atenció Primària i de la sanitat concertada de la demarcació de Tarragona han secundat avui, dilluns, la primera de les cinc jornades de vaga. Segons han indicat professionals de l’Institut Català de Salut (ICS) a aquest diari, a molts dels CAP del Camp de Tarragona només s'ha ofert atenció mèdica mitjançant els serveis mínims programats del 25%. A primera hora del matí, alguns centres com ara el CAP Tarraco (situat a l’interior del recinte de Joan XXIII) presentaven una activitat mínima. «La gent ja sabia que hi havia vaga, està sent un matí molt tranquil», ha apuntat una treballadora del consultori. Per altra banda, al CAP de Torreforta la situació era relativament normal. Durant tota la jornada, les xifres han estat força dispars en funció de si les ha ofert el Departament de Treball, l’Institut Català de la Salut (ICS) o el sindicat majoritari Metges de Catalunya.

La vaga de metges a l’Atenció Primària ha estat secundada, a l’Àrea Sanitària del Camp de Tarragona, pel 32% dels metges convocats, segons el Departament de Treball; l’ICS l'ha xifrat en el 40% i el sindicat Metges de Catalunya en el 66%. Pel que fa als centres concertats, les dades encara han estat més divergents, ja que el Govern s'ha referit a un seguiment del 14,6% i Metges de Catalunya en un 71%. El sindicat no distingeix entre els diferents sectors de la sanitat concertada i ha ofert un percentatge global de seguiment.

El director d’Atenció Primària de l’ICS al Camp de Tarragona, Daniel Ferrer-Vidal, ha informat en roda de premsa celebrada a les 7 de la tarda que el 40,2% dels metges de família han secundat la vaga, el 27% dels pediatres, el 5% dels odontòlegs i el 0% dels ginecòlegs, àmbit aquest últim on hi ha deu professionals.

Ferrer-Vidal ha dit que no disposava de dades sobre la repercussió en les consultes programades i que «molts pacients no han vingut perquè sabien que hi havia vaga». El director d’Atenció Primària de l’ICS ha indicat que, dels 246 metges de família, 99 han participat en la vaga, i 10 dels 27 que hi ha a Pediatria. A Reus i Salou han sigut «on la incidència» ha estat major, entorn del 50%, i a Tarragona «ha sigut lleugerament inferior».

En el conjunt de Catalunya, el seguiment ha estat del 447%, segons ha informat el Govern, i del 77,3%, en funció de les dades facilitades pel sindicat Metges de Catalunya.

«Estem molt farts»

«Per arribar al punt que un metge faci vaga, que estiguem aquí en comptes d’estar atenent als nostres pacients, vol dir que hem d’estar molt farts. Necessitem que la població estigui amb nosaltres, que entengui que ens queixem però que els que realment ho pateixen ara, i ho patiran en un futur, són ells com a població perquè si no es creen metges, si els metges se’ns en van perquè aquí a Catalunya hi ha pitjors condicions laborals, si aquí no es formen prou places de MIR (Metge Intern Resident), si ens jubilarem en els pròxims 10 anys un cinquanta per cent dels metges, qui hi haurà de metge?», ha exposat la delegada del sindicat Metges de Catalunya a Tarragona, la doctora Tani Francesch, qui s'ha concentrat juntament amb més d’una vintena de facultatius tarragonins davant l’edifici de la gerència territorial de l’ICS al Camp de Tarragona, situat a les instal·lacions de Joan XXIII, i abans de desplaçar-se a Barcelona per participar en una manifestació.

Els professionals han reivindicat una sanitat «pública i de qualitat» i una Atenció Primària «digna i respectada». El sindicat Metges de Catalunya confiava a obtenir un seguiment «d’entre el 85 i el 90%» en aquest primer dia de vaga. A l’Hospital Sant Joan de Reus també hi ha hagut una concentració de metges, en aquesta ocasió convocats pel sindicat CGT. Aquesta organització preveia «un ampli seguiment de la vaga per part dels professionals sanitaris i no sanitaris, malgrat la dedicació que, durant els últims dies, els directors d’alguns centres, mitjançant insinuacions, estan intentant in extremis per influir en la decisió de les treballadores».

«Demanem millorar les nostres condicions laborals, la sobrecàrrega de treball que tenim, la manca de suplències, el maltractament sistemàtic per part de l’administració, que no ens permet fer una formació adequada i el menyspreu que ens tenen a nosaltres, per exemple, en les signatures de conveni», ha dit Francesch.

«Salut ha de negociar»

«El primer que demanem és que s’asseguin i parlin, que ens escoltin. S’han assegut per parlar de l’ICS però amb tota la resta de la concertada és que no volen ni seure. Ens estan fent allò del qual el Govern de la Generalitat es queixa políticament de Madrid. No hi ha ni mediació. Demanem, com a mínim, les mateixes condicions que altres treballadors. No pot ser que un treballador que vingui una nit del dissabte a les 2 de la matinada cobri el mateix o menys que un professional que està treballant el dilluns a les dotze del migdia. És que estem parlant d’això», ha lamentat Francesch. Els metges tarragonins tornaran a concentrar-se aquest dijous, a les onze del matí.

Usuaris del CAP Torreforta

Al CAP de Torreforta, de Tarragona, l’atenció als usuaris ha estat, dilluns al matí, aparentment normal. Moltes persones esperaven l’avís del metge per ser ateses, tenint en compte l’aplicació d’uns serveis mínims del 25%, que seran del 33% a partir de dimecres. Molts usuaris desconeixien la convocatòria de vaga. Susana Periano ha dit a aquesta redacció que no estava informada de la vaga de metges d’atenció primària. «Aquest cap de setmana he vist pel·lícules perquè no m’agrada la tele». «El dissabte vaig demanar cita per Internet per a la meva filla i avui me l’han donat per demà». Per la seva banda, Juana Ruiz també desconeixia la convocatòria de vaga. «He vingut a demanar hora i me l’han donat pel dilluns de la setmana vinent». Mentrestant, Antonio Gutiérrez, qui tampoc havia sentit a parlar de la vaga de metges, va dir que va anar al CAP «a fer-me una analítica i m’han donat nova hora per al dilluns». A Manuela Pérez, qui també ha anat a demanar hora, ha comentat que «me l’han donat per aquest pròxim divendres, però com hauré d’anar a visitar-me a l’Hospital Joan XXIII, me l’han passat al dilluns». Un treballador del taulell ha dit que s’han ajornat visites fins a la segona setmana de desembre».

tracking