Diari Més

Salut

L'Hospital Joan XXIII compta amb un nou làser per a malalties maculars

El centre tarragoní és pioner al país

El nou làser.

L'Hospital Joan XXIII compta amb un nou làser per a malalties macularsCedida

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El servei d’oftalmologia de l’Hospital Universitari Joan XXIII de Tarragona és el primer centre sanitari públic a Espanya que utilitza la plataforma Easyret® de làser subllindar groc pel tractament de malalties maculars, concretament per a pacients amb coriorretinopatia serosa central i amb edema macular diabètic. A més, els primers protocols de tractament d’aquestes dues patologies amb aquest tipus de làser, a nivell espanyol, s’han realitzat a partir de l’experiència de l’equip de retina de l’Hospital Joan XXIII, equip format pels especialistes Alejandro Filloy i Eduard Solé i la cap del servei d’oftalmologia, Noemí Roselló. Alejandro Filloy, juntament amb altres especialistes internacionals, va explicar aquesta experiència al congrés europeu d’especialistes en retina celebrat a Viena el passat mes de setembre.

La coriorretinopatia serosa central afecta a persones entre 30 i 50 anys i es tracta d’una acumulació de líquid sota la màcula, normalment benigne. No obstant, el 10% dels casos pot cronificar-se i deixar seqüeles en la visió. Els pacients amb aquesta patologia es poden tractar a l’Hospital Joan XXIII sense haver d’anar a l’Hospital de Bellvitge, on fins ara s’havien de derivar per rebre el tractament convencional. A més, aquest nou tractament amb aquest tipus de làser és menys invasiu i permet que els pacients puguin reprendre la seva activitat habitual de forma més ràpida.

Pel que fa als pacients amb edema macular diabètic, es tracta d’una complicació ocular de la diabetis que, a llarg termini, pot ser irreversible. A l’any es veuen a l’Hospital Joan XXIII uns 1.500 pacients amb aquesta malaltia. Aquest tipus de làser és menys agressiu que el làser tradicional i disminueix la necessitat d’altres tractaments més invasius en determinats pacients, així com la quantitat de visites de seguiment necessàries. L’any 2017 es van tractar a l’Hospital Joan XXIII més de 200 pacients amb aquesta patologia.

tracking