Diari Més

Infraestructures

Aragó vol fer un port sec a Casp per rebre mercaderies des de Tarragona

El projecte preveu utilitzar el traçat ferroviari per enviar cereals a la ciutat saragossana

Terrenys que formen part del polígon El Portal, a la ciutat aragonesa de Casp.

Aragó vol fer un port sec a Casp per rebre mercaderies des de TarragonaGoogle Maps

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La ciutat aragonesa de Casp treballa en el projecte de construcció d’un port sec, per emmagatzemar matèries primeres que arribarien per tren provinents del Port de Tarragona. Aquesta iniciativa compta amb el suport de la conselleria d’Economia i Indústria del Govern d’Aragó i l’objectiu que persegueix és rebre, en una primera instància, cereal, i distribuir-lo a tota la comunitat autònoma. Per poder dur-la a terme es posaria en funcionament un tren especialitzat en el transport de cereals, format per 16 vagons amb una capacitat de 80 tones cadascun. El projecte inclou la construcció d’un ramal del traçat ferroviari Tarragona-Casp, i una terminal al polígon.

El diari digital del Baix Aragó Lacomarca.net ha informat que l’estudi inicial contempla al sector agrícola i ramader, però la Diputació General d’Aragó treballa ampliar-ho a altres àrees de negoci. El projecte convertiria la localitat de Casp en un centre logístic avançat. La setmana passada, la consellera d’Economia i Indústria del Govern d’Aragó, Marta Gascón, va manifestar que fer realitat aquest projecte «és, obertament, un compromís i un model que volem desenvolupar».

La instal·lació d’un port sec al polígon El Portal, que es nominarà Operador Primari de l’Ebre, pot representar una inversió estimada en més de 8,6 milions d’euros i la creació d’uns 25 llocs de treball directes. Si finalment la voluntat del Govern d’Aragó de crear aquest port sec a Casp es tradueix en realitat, l’estudi preveu la construcció de nou sitges capaces d’emmagatzemar fins a 6.000 tones de gra provinents del Port de Tarragona.

L’estudi de viabilitat ha estat realitzat per la Universitat de Saragossa, després que en 2013 l’associació d’empresaris de Casp presentés la iniciativa a l’Institut Aragonès de Foment. Des de llavors, l’Ajuntament de Casp i la Diputació General d’Aragó han estat treballant per desenvolupar aquesta iniciativa que tractaria d’abastar a més tipus d’empreses, per la qual cosa les dades preliminars d’inversió i impacte es veurien modificats. Des del departament d’Economia i Indústria asseguren que «s’està treballant des d’Aragó Plataforma Logística amb l’Ajuntament de Casp, empreses privades i el Port de Tarragona per acabar de definir-ho i poder materialitzar-ho», ha remarcat Lacomarca.net. Una de les incògnites serà qui assumeix la inversió perquè, pel que fa a la gestió, tot sembla indicar que serà privada.

tracking