Diari Més

Presons

Demanen al TSJC un jutjat de Vigilància Penitenciària a Tarragona

La lletrada que defensa part dels interns de tres mòduls de Mas Enric denuncia el retard i el criteri unitari de l’actual, a Lleida

La població de reclusos de Mas Enric s'eleva a les 750 persones.

Demanen al TSJC un jutjat de Vigilància Penitenciària a TarragonaACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’augment del nombre d’interns a la presó de Mas Enric (el Catllar) després del tancament de la Model de Barcelona fa necessari que Tarragona compti amb un Jutjat de Vigilància Penitenciària que atengui la població de 750 reclusos que actualment té el centre tarragoní. Aquesta és la petició que l’advocada Laura Contijoch Hueso –qui defensa els drets de la majoria de presos dels mòduls 4, 6 i 7 del Centre Penitenciari de Mas Enric– ha elevat a la sala de Governació del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC).

Segons l’escrit de queixa presentat per la lletrada, l’actual dependència de la població reclusa del Jutjat de Vigilància Penitenciària número 3 de Catalunya, ubicat a Lleida, provoca importants i greus demores en la resolució dels expedients i recursos dels interns que acudeixen al tribunal perquè es garanteixin els seus drets. Contijoch denuncia retards de més de tres mesos en la tramitació dels expedients referents a recursos de queixes per denegació de permisos de sortida, entre altres. D’altra banda, segons la lletrada, el Jutjat de Vigilància Penitenciària número 3, a Lleida, «en la majoria de casos no discrepa dels acords del centre penitenciari» –és a dir, es pronuncia en la línia de la Junta de Tractament de la presó– la qual cosa fa que en la majoria d’aquests casos també s’hagid e recórrer a una instància superior, a l’Audiència Provincial de Tarragona.

La lletrada explica que les dilacions es produeixen també a l’hora de dictar les resolucions dels interns que recorren la seva regressió fins al primer grau de tractament pel compliment d’una sanció. «Es tracta dels presos que, per haver pres part en un conflicte, són aïllats per complir la sanció. Tenen la possibilitat de recórrer en un mes, però la resolució del jutge de vigilància penitenciària s’acostuma a resoldre quan falten pocs dies perquè l’intern arribi a la fase final de l’aïllament. Quan es pretén recórrer en seu superior, l’intern ja ha complert la seva sanció i retorna al mòdul ordinari», concreta Laura Contijoch.

Per denunciar la demora en la resolució d’expedients de peticions de trasllats per al compliment de condemnes a països de la Unió Europea i en els expedients de llibertat condicional avançada, la lletrada utilitza exemples concrets. L’advocada defensa els interessos d’un intern del mòdul 7 que ha de ser traslladat a Romania per tenir consolidat l’arrelament en aquest país i per l’existència d’una ordre europea d’entrega davant la Cort Penal de Romania per un nou judici. La reiterada suspensió del judici pendent va acompanyada d’una sanció econòmica que, en aquest cas –segons explica l’advocada– podria provocar acabar suposant una sanció de més de cent mil euros, si es continua ajornant el seu trasllat, com està succeint.

Sobre les peticions de llibertat condicional avançada, Contijoch exemplifica les dilacions reiterades a través del cas d’un intern en el qual el jutjat de vigilància penitenciària ha sumat un total de sis mesos retenint l’expedient d’ençà que la defensa de l’intern va sol·licitar-la fins a la seva entrada a l’Audiència Provincial de Tarragona.

tracking