Diari Més

Patrimoni

Cultura invertirà al Fòrum quan la Generalitat li cedeixi la titularitat

L’Ajuntament instal·larà un centre d’interpretació quan es produeixi la cessió que, segons Floria, tindrà lloc en pocs mesos

El Fòrum de la Colònia, en una imatge d'arxiu.

Cultura invertirà al Fòrum quan la Generalitat li cedeixi la titularitatCedida

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Fòrum de la Colònia és el monument romà menys visitat de la ciutat. En plena temporada d’estiu, el passat 15 d’agost, mentre l’Amfiteatre i el Circ rebien 452 i 527 visitants respectivament, el Fòrum registrava 135 visites. La regidoria de Cultura ha elaborat un avantprojecte que contempla una inversió en aquest monument per atraure més visitants. Per fer-ho, la Generalitat li haurà de cedir la titularitat d’aquest monument, l’únic que el consistori encara no tenia en propietat. Després d’haver-ho demanat durant els últims tres anys, la regidora de Cultura, Begoña Floria, va assegurar ahir a aquest diari, que aquesta cessió tindrà lloc en pocs mesos. Fins ara, l’Ajuntament no ha realitzat grans millores al monument, perquè com explica Floria, l’equip municipal no podia fer grans inversions en un espai del qual no n’és propietari. Durant almenys les últimes dues dècades, el consistori ha gestionat el fòrum, de la mateixa manera que els altres escenaris de la Tarragona romana que són Patrimoni de la Humanitat. Construït l’any 30 aC, el Fòrum de la Colònia va esdevenir fa milers d’anys el cor de la vida social i polític de Tàrraco. Els carrers principals hi conduïen i s’hi concentrava tota l’activitat pública de la ciutat, per la qual cosa es va convertir en un punt de trobada i de reunió de les elits locals. El projecte de Cultura, que persegueix dinamitzar aquest espai arqueològic, té previst canviar l’accés actual del carrer Lleida i instal·lar la porta al carrer Cardenal Cervantes. Es millorarà l’accessibilitat i es construirà un petit centre d’interpretació. «Es tracta de posar-ho en valor, fer-ho més atractiu», afirmava ahir la regidora. La setmana passada Floria va parlar amb la direcció de Patrimoni de la Generalitat, que li va assegurar que la cessió estarà enllestida aviat. La màxim responsable de Cultura de la ciutat assegura que molts turistes es queden a la Part Alta i el fòrum queda «fora del circuit» habitual dels visitants. Aquest passat octubre, el fòrum ha rebut un nombre de visitants que compren una forquilla d’entre 30 i 150 visitants cada dia. Algun dia, la xifra de turistes no ha arribat a les deu persones.

Visites a Castellarnau i Canals

Floria va valorar ahir positivament les xifres dels visitants a les cases modernistes de Castellarnau i Canals. El passat octubre 148 persones van visitar la casa de Castellarnau i 82 la de Canals. De moment aquests recintes només obren les seves portes a tot el públic el primer dissabte de cada mes. De dimarts a diumenge, de 9 a 15 h., també es poden visitar, però és necessari concertar prèviament l’activitat per a grups d’un mínim de 20 persones. La regidora va anunciar que l’Ajuntament treballa per seguir pujant aquestes dades i, en un futur, ampliar els dies de l’entrada lliure.

El consistori ofereix el segons dimarts de cada mes la possibilitat d’entrar de manera gratuïta als espais que són Patrimoni de la Humanitat des del maig passat. La mesura afecta a l’Amfiteatre, el Pretori, el Fòrum de la Colònia i la Muralla i s’ha demostrar que és efectiva a l’hora d’augmentar la xifra de visitants.

tracking