Diari Més

Educació

Una entitat musulmana denuncia «discriminació» per portar el 'hijab' a l'aula

La Juventut Multicultural Musulmana denuncia 20 casos a Tarragona on els centres «penalitzen» les qualificacions de les estudiants per portar vel

Fatima Lmakhrout i Yassir Zine, ahir a l'Ajuntament.

Una entitat musulmana denuncia «discriminació» per portar el 'hijab' a l'aulaCedida

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El hijab és el vel o mocador que porten milions de musulmanes de tot el món per cobrir-se el cap. A Tarragona, alguns centres penalitzen les qualificacions dels estudiants per vestir aquest mocador. És el que denuncia l’associació Joventut Multicultural i Musulmana (JMM). En una roda de premsa a l’Ajuntament, dos representants d’aquesta entitat van denunciar 20 casos de tarragonines que han patit situacions de «discriminació als instituts».

Fàtima Lmakhraut, membre d’aquesta entitat que «promou la interacció entre joves diversos i la societat», explicava ahir que la dona musulmana a Tarragona «es troba amb dificultat per accedir al món laboral». La JMM presentarà avui al migdia, amb el suport de CUP, una moció perquè el hijab no es prohibeixi als centres educatius. Lmakhraut va descriure un cas d’una noia que no va poder realitzar les pràctiques a un centre de formació professional per portar mocador. «Hem preparat la moció bastant-nos en totes les lleis i articles de la Constitució i l’Estatut d’Autonomia», va assenyalar ahir aquesta estudiant de Treball Social, davant de la portaveu de la CUP, Laia Estrada, que seia entre els periodistes. Yassir Zine, un altre membre de l’associació, va afirmar que l’entitat s’havia reunit també amb ERC i el PSC per plantejar-los aquesta situació. D’altres partits, com el Partit Popular i Ciutadans, no han tingut resposta. La JMM també ha dirigit aquesta queixa al Departament d’Ensenyament. La resposta, assegura Zine, és que treballaran perquè no es torni a produir una situació semblant. «Cadascú vesteix com vol. Hi ha llibertat d’ensenyament i religió. Ho diu la Constitució».

Segons Lmakhrout, el centre de formació professional en qüestió, que no ha volgut revelar, té una norma interna que prohibeix expressament portar el hijab a l’aula. «A la noia li van dir que l’estaven preparant pel món laboral. Entenem que un autònom pot fer el que vulgui a la seva empresa, però Ensenyament no ho hauria de permetre», assegurava ahir aquesta noia, que assenyala que molts joves abandonen els estudis per no trobar-se amb aquest dilema. Ella mateixa, explicava ahir, s’ha trobat en entrevistes de treball on li han explicat que no pot treballar amb aquest mocador.

Rebuig a la mesquita de SP i SP

Preguntada pel moviment veïnal de rebuig que està sorgint al barri de Sant Pere i Sant Pau envers el projecte de mesquita al barri, Zine va assegurar que es tracta d’una «discriminació al món musulmà». Membres d’aquesta entitat musulmana es reuniran amb els principals actors d’aquest conflicte, enre els quals hi ha l’associació de veïns de Sant Pere i Sant Pau i l’associació Assalam que vol obrir la mesquita per intentar trobar una solució. «No volem que les mesquites acabin als polígons», va ressaltar aquest noi, que creu, que aquesta mesura afavoreix la «marginació». La Joventut Multicultural Musulmana no rep subvencions i es finança a través dels donatius dels propis integrants de l’entitat. A Catalunya, té altres seus al Vallès, Granollers, Badalona i Maresme. A banda de defensar el hijab, l’associació musulmana, en la que hi ha joves de «tots els orígens ètnics».

tracking