Diari Més

Municipal

Un informe intern de l'Ajuntament constata la manca de personal i recursos econòmics al departament de Cultura

El document que ha fet públic la CUP afirma que falta personal administratiu i part del que hi ha, «no rendeix al ritme requerit»

L'OAC està ubicada a la planta baixa de l'Ajuntament.

La CUP denuncia la presència de paneroles i rates a l'OAC del Palau MunicipalCristina Aguilar

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Un informe intern de gestió de l'Àrea de Cultura de l'Ajuntament de Tarragona, elaborat per la Cap de Gestió del mateix departament, Araceli Saltó, qüestiona la viabilitat de la tasca realitzada des d'aquest departament a causa de diverses deficiències pressupostàries i de personal.

L'informe l'ha fet públic aquest dijous el grup municipal de la CUP, que denuncia que la problemàtica que pateix el departament no es podrà solucionar amb la modificació de crèdit que està previst aprovar en el plenari d'aquest divendres.

 L'informe elaborat per la Cap de Gestió del Departament de Cultura, Festes i Patrimoni considera que existeix un «desfasament pressupostari gravíssim» a causa de les aportacions pendents que hi ha des de diversos estaments. Així, segons l'informe, hi ha pendents, com aportacions finalistes, 114.000 euros de la subvenció dels projectes culturals dels Jocs Mediterranis; 174.000 euros de la subvenció de la Generalitat per arts escèniques i SCAN i Centre d'Art; i 60.000 euros (l'ampliació de crèdit prevista) que supliran les aportacions d'EMATSA.

En aquest últim cas, Araceli Saltó destaca que l'any 2018 «han fallat» els convenis amb EMATSA.

De tota manera, el principal problema pressupostari detectat, segons Saltó, és «la insuficiència pressupostària inicial respecte de l'activitat que s'exigeix fer». És a dir, que el pressupost anual del departament no cobreix les necessitats de cost de la majoria d'activitats del calendari tarragoní, com ara Tàrraco Viva, la festa de Reis, Sant Joan, la temporada de Teatre o el festival Dixieland. Això és així perquè «es deixen les ampliacions pressupostàries a aportacions més o menys estables, provinents de convenis i patrocinis, les col·laboracions anuals (com la d'EMATSA) i les subvencions d'altres administracions.

El pressupostari, però, no és l'únic problema que arrossega el departament de Cultura. La Cap de Gestió considera que s'assumeixen compromisos de despesa per activitats sense que s'hagi fet prèviament l'ampliació pressupostària corresponent. Saltó afirma, literalment, que, «s'ha advertit reiteradament al personal tècnic (i s'ha informat degudament a la Conselleria delegada) que no s'assumís cap obligació que no disposés de la corresponent consignació pressupostària i formalització administrativa malgrat disposar de previsions d'ingressos, en tant que fer-ho suposa una anomalia greu en la contractació menor».

És a dir que els tècnics municipals tenen ordre de no assumir cap despesa que, malgrat que tingui una previsió d'ingressos, no estigui concretada la formalització administrativa de l'ingrés. De fet, Saltó recorda que si no és així, «s'ha proposat la suspensió de l'activitat».

Manca de personal

L'informe de gestió encara és més contundent quan evidencia la problemàtica derivada de la manca de personal: «La plantilla és absolutament insuficient per les activitats que es demanen» i l'alternativa de l'externalització es considera inviable perquè duplicaria els costos.

Saltó afirma que la manca de personal administratiu, «fa que a hores d'ara sigui absolutament impossible atendre a temps totes les feines assignades i es requereix personal cada vegada més qualificat». La solució, per Saltó, seria la incorporació de dues persones administratives, una d'elles especialista en facturació i gestió econòmica, i un altre en tasques generals i de contractació.

I el paràgraf final de l'informe és impagable, perquè finalitza que existeix, com a «problema greu» personal que, «per les seves característiques personals, no pot adaptar-se a les necessitats administratives del servei i, comptant com a personal del departament, no rendeix al ritme requerit».

tracking