Diari Més

Cristina Guzmán: Farmacèutica del Col·legi Oficial de Farmacèutics de Tarragona (COFT)

«Cal desnormalitzar el fet que els adolescents de quinze anys s'emborratxin»

Aquest dijous la seu del Col·legi Oficial de Farmacèutics de Tarragona (COFT) acollirà dues xerrades sobre consum d’alcohol i prevenció en menors

La Cristina coordina el grup de treball Prevenció de drogues des de la Farmàcia comunitària.

«Cal desnormalitzar el fet que els adolescents de quinze anys s'emborratxin»Olívia Molet

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

—Què ens diuen, les xifres, pel que fa al consum d’alcohol entre menors a la ciutat de Tarragona?

—Segons una enquesta realitzada entre els adolescents tarragonins dins del projecte Planet Youth, que es va fer el 2015 des del Servei de Prevenció de les Addiccions de l’Ajuntament de Tarragona, dos de cada tres adolescents han provat l’alcohol tres o més vegades a la vida. És a dir, menors de divuit anys, que en teoria no poden beure alcohol perquè està prohibit. I, si ho han tastat tres o més vegades, podem suposar que ho fan amb freqüència, en festes com ara Sant Joan o fi de curs, i això és preocupant.

—A quina edat acostumen a iniciar-se en el consum?

—Veiem que, a partir dels tretze anys i fins als quinze, ho proven per primera vegada. Després, el consum va creixent fins arribar als divuit anys.

—L’alcohol ocupa la primera posició en la llista de drogues que consumeixen els joves?

—Sí, és la droga més consumida, per les seves pròpies circumstàncies: és legal, com el tabac. Amb el tabac s’ha treballat molt en els últims anys i s’ha aconseguit una sensibilització. Amb l’alcohol tota aquesta feina encara no s’ha fet. Cal que es percebi el risc de consum, sobretot en edats tempranes.

—Quins riscos hi estan associats, en el cas dels adolescents?

—L’alcohol és una porta d’entrada a altres drogues en el futur. A més, les enquestes posen de manifest que se’n consumeix potser un dia a la setmana, o uns quants dies a l’any, però de manera abusiva: l’objectiu és emborratxar-se. I això té conseqüències com la pèrdua de consciència o de memòria, la violència, els accidents o els abusos sexuals.

—També han detectat un consum associat a begudes energètiques.

—D’una banda sorprèn molt que els joves, quan no poden accedir a l’alcohol, beuen begudes energètiques, que els fan estar més animats o actius. Això tampoc no és bo, perquè per a un menor que amb tretze o catorze anys beure aquestes begudes pot suposar també la porta d’entrada a altres drogues. Però com que no contenen alcohol es perceben com si fossin un refresc, i fins i tot els pares pensen que no passa res si en beuen. D’altra abanda, també els barregen amb alcohol, per fer combinats, i això encara és pitjor.

—Què es pot fer per endarrerir l’edat d’inici de consum?

—Es pot treballar des de diverses perspectives. D’una banda hi ha la normativa, que existeix i s’ha de complir. Però les dades demostren que això no passa, i es dispensa alcohol a menors d’edat. També veiem que a les festes majors es promou el consum de certes begudes.

—I les famílies, de quina manera ho poden treballar?

—Des del grup de treball volem aconseguir augmentar la percepció de risc d’aquesta droga, crear una mica d’alarma en la base, recordant que l’alcohol és responsabilitat de tothom, i que no és normal que un adolescent de quinze anys s’emborratxi.

—I a la pràctica, com ho hem de fer?

—Cal promoure la reflexió, crear un clima de confiança, que el jove sàpiga dir prou o dir que no, parlar i desnormalitzar el fet que els adolescents de quinze anys s’emborratxin.

—Quines accions faran des del Grup de treball del COFT, aquest dijous?

—Hem organitzat dues xerrades de sensibilització vers el consum d’alcohol a la seu del COFT (carrer d’Enric d’Ossó, 1, a les 11 i a les 19 hores, obertes a tothom. També hem editat el tríptic Alcohol. Com ho beus?, que s’entregarà als assistents i es distribuirà a totes les farmàcies de Tarragona, per tal d’augmentar la percepció de risc d’aquesta droga entre la població.

tracking