Diari Més

Adam Majó: Director de l'Oficina dels Drets Civils i Polítics

«Tenim un problema amb els grups d'ultradreta violents»

La Generalitat obre una oficina on denunciar agressions relacionades amb l’1-0 i els llaços grocs

Majó, ahir a la delegació del Govern, on va rebre tarragonins que el van exposar els seus casos.

«Tenim un problema amb els grups d'ultradreta violents»Olívia Molet

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

—Quina és la missió de l’Oficina dels Drets Civils i Polítics, organisme que recentment ha creat la Generalitat?

—Assessorar persones que, pensin el que pensin, estan afectats per actuacions de grups violents i que necessiten assessorament o vehicular queixes i denúncies.

—L’oficina va dirigida a atendre persones que han estat agredides per posar llaços grocs i pancartes, i a aquelles que van ser colpejades l’1-O?

—Estem a disposició de qui es considera que ha rebut una agressió per una causa política.

—Avui –per ahir– ha atès les primeres persones, de Valls, que es dirigeixen a l’oficina aprofitant la seva estada a Tarragona.

—Van rebre la visita d’un escamot que van arrencar els llaços grocs que havien posat. Eren unes deu persones que anaven amb la cara tapada i organitzats. Van agredir violentament les que van posar llaços grocs i que han presentat denúncia.

—Com valora el renaixement de la ultradreta?

—Tenim un problema amb els grups d’ultradreta violents. No hi han hagut encara ferits greus, però sí que moltes persones han resultat ferides i el que volem és que denunciïn aquests fets i que sàpiguen que des de l’Oficina dels Drets Civils i Polítics els assessorem en allò que calgui. Ens preocupa que comença a haver-hi molts casos. Tenim uns dos-cents protagonitzats per aquests grups, però moltes agressions no es denuncien davant la Justícia per evitar problemes. Aquesta violència ha estat de baixa intensitat fins ara.

—La irrupció d’un cotxe a tota velocitat, fa uns mesos en una plaça de Vic on es van posar creus grogues, va poder acabar en tragèdia.

—Va poder passar de tot. Es va encendre l’alarma. La Justícia, s’ho hauria de prendre seriosament i els ajuntaments haurien de personar-se en denúncies de casos com els que estan passant vinculats a la col·locació de llaços grocs i de pancartes en espais públics i privats, encara que siguin lleus, perquè violenten la convivència.

—Els debats parlamentaris també estan pujant de to.

—Els polítics han de donar exemple en els debats amb l’adversari i evitar l’escarni, la burla, la provocació al Parlament.

—Vivim uns moments de radicalització política i social?

—Fa uns dies vam saber que un home volia matar el president del govern espanyol. La ultradreta està embravint-se. És com la loteria. Si jugues molt, pot ser que et toqui. Aquí podem prendre mal si no s’actua.

—Què s’ha de fer per posar-se en contacte amb l’Oficina dels Drets Civils i Polítics?

—A la pàgina web dretscivilsipolitics.gencat.cat hi ha tota la informació i un formulari que la persona interessada pot omplir, aportant documentació com, per exemple, un comunicat mèdic en el cas que hagi estat agredida. Si és un cas greu, es pot fer una atenció personal.

—L’actuació de la Justícia és l’adequada en casos com els que afecten els fets de l’1-O?

—Fem seguiment de les sentències i volem recollir informes sobre casos com el de l’1-0, unificar-los i donar-los coherència. Fa poc, al Maresme es van presentar 38 denúncies diferents relacionades amb l’1-0, per diverses qüestions, i el jutjat d’Arenys va agrupar totes les denúncies com si fossin només una i les ha arxivat. És un argument per anar a Europa.

tracking