Diari Més

Mobilitat

L'Ajuntament de Tarragona delimitarà l'ús dels patinets elèctrics a la via pública

El regidor de Mobilitat, José Acero, creu que poden circular pel carril bici i que, «a la llarga», hauran d’ocupar la calçada

Un home viatje en patinet elèctric.

L'Ajuntament de Tarragona delimitarà l'ús dels patinets elèctrics a la via públicaACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Fa anys que els tradicionals mitjans de transport com l’autobús, el metro i el taxi han deixat de ser l’única opció per desplaçar-se a les ciutats. En paral·lel a la gran penetració que estan aconseguint entre els usuaris les noves aplicacions de transport col·lectiu, nous mitjans de transport com les bicicletes i els patinets elèctrics estan guanyant terreny en la circulació urbana. Tarragona no és una excepció i, tot i que la presència dels patinets elèctrics no és tan evident i visible com a grans ciutats com Barcelona i Madrid, cada cop són més els tarragonins que utilitzen aquest mitjà de transport per desplaçar-se per la ciutat.

La Direcció General de Trànsit no contempla, de moment, una normativa concreta que reguli l’ús d’aquests patinets, que poden arribar a circular a 40 quilòmetres per hora. A falta d’una legislació, són les ciutats les que regulen el seu ús a través d’ordenances. En aquest sentit, la regidoria de Mobilitat de l’Ajuntament de Tarragona ha començat a estudiar una modificació de l’Ordenança general de convivència ciutadana i ús dels espais públics que inclogui l’ús dels patinets elèctrics. «L’objectiu és tenir llestos la regulació el primer trimestre de 2019», assegurava ahir a aquest diari el regidor de Mobilitat, José Acero, que es marca un termini de tres o quatre setmanes per formar la comissió que comenci a treballar en aquesta regulació.

El patinet elèctric té cada cop més adeptes. És un mitjà de transport relativament econòmic, es pot guardar en gairebé qualsevol lloc i no contamina. Francisco Pérez regenta l’única botiga de Tarragona especialitzada en la venda d’aquests vehicles. Scooter Family Electric va obrir fa just un any i, en aquest temps, ha venut 150 patinets elèctrics i 300 hoverboards, una taula on l’usuari es desplaça gràcies a la inclinació del seu cos. És un derivat del segway, que és semblant al hoverboard, però amb unes rodes més grosses i un manillar. També n’hi han que inclouen seient. La nova regulació municipal haurà de preveure també aquests vehicles, que com el patinet, de moment circulen, tant per la vorera, com per la calçada.

L’actual Reglament General d’Ordenació, la llei Estatal, assenyala que els patinets no poden circular per la calçada, excepte que es tracti de «zones, vies o parts d’aquestes que hi estiguin especialment destinades». Segons aquesta llei, els patinets elèctrics han de circular per la vorera a la velocitat del vianant. El regidor de Mobilitat fa un pronòstic: «A la llarga, un patinet elèctric que circula a 30 quilòmetres per hora haurà de circular per la calçada». Acero també proposa que aquests vehicles circulin pels carrils bici de la ciutat, tot i que deixa el treball de la regulació als tècnics del consistori.

Models de Barcelona i Madrid

La regidoria de Mobilitat agafa el model de Barcelona i Madrid com a referència. Recentment, les dues ciutats han aprovat noves ordenances regulant l’ús del patinet. Barcelona, per exemple, prohibeix expressament que circulin per la vorera i també per la calçada, limitant el seu espai als carrils bici. Madrid també els prohibeix trepitjar la vorera, però que sí que permet que circulin per la calçada i els carrils bici. La manca de legislació a Tarragona deixa lloc a la interpretació. És per això, que tot i que és fàcil veure usuaris circulant entre els cotxes, no se sanciona als usuaris amb la falta lleu corresponent. «No hem rebut cap queixa per aquest tema», apunta Acero, que revela «l’interès» del regidor de Seguretat Ciutadana, Javier Villamayor, en «avançar i regular» l’ús d’aquests vehicles.

Des de 159 euros fins a 900

Des de la seva botiga, Pérez explica que té clients de la ciutat, però de també de fora com ara Saragossa i Lleida. La majoria, assegura, volen substituir el cotxe com a mitja de transport quotidià per anar a la feina. Aquests patinets tenen una autonomia per recórrer entre 15 i 32 quilòmetres. Com els cotxes elèctrics, disposen d’un carregador per carregar la bateria. Els patinets també es poden trobar en botigues electrodomèstics. El Dani, treballador, de Kyoto electrodomèstics, explica que el negoci ven patinets des de fa un any i que també noten un augment de vendes.

Aprofitant aquesta tendència a l’alça en l’ús de patinets elèctrics, moltes empreses veuen una oportunitat de negoci i comencen a implantar serveis de lloguer a les ciutats. Acero explica que algunes empreses han contactat amb ell per implantar-se a la ciutat, però el regidor encara no s’ha reunit amb els seus representants. «Abans hem de fer el reglament», apunta. València va prohibir a una marca operar a la seva ciutat i a Barcelona, degut a la seva restrictiva normativa, les empreses han evitat, de moment, instalar-s’hi.

tracking