Diari Més

El Tanatori ofereix als familiars mostrar imatges i vídeos del difunt

Els funerals, que costen un mínim de 1.500 euros, avancen cap a un servei cada cop més personalitzat

José Vicente Aparicio

El Tanatori ofereix als familiars mostrar imatges i vídeos del difuntOlívia Molet

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els serveis funeraris ofereixen funerals cada cop més personalitzats i atenent les necessitats i voluntats del mort i la seva família. Des de fa un any, el Tanatori de Tarragona dona la possibilitat de mostrar imatges i vídeos del desaparegut per recordar els millors moments de la seva trajectòria. La sala de cerimònies del recinte compta amb un projector i una tela que permet mostrar el contingut audiovisual que la família desitgi. «Cadascú vol acomiadar-se d’una manera diferent. Normalitzem aquesta situació difícil a través de la personalització del servei i a través de la diversitat», explica José Vicente Aparicio, subdirector de Funespaña, l’empresa que compta amb el 41% de l’Empresa Mixta de Serveis Fúnebres Municipals de Tarragona.

El seu president, Mariano Herráiz, la nova gerent del Tanatori, Clara Viñas, i Aparicio han desgranat aquest dimarts, en una roda de premsa, la «nova etapa» que encara el tanatori, que compta amb el 51% de la participació de l’Ajuntament. Un funeral costa un mínim de 1.500 euros. D’aquest percentatge, però, la funerària factura el 49%, segons Aparicio, que assegura que Funespaña manté reunions amb el Govern espanyol per reduir el 21% de l’IVA. Aparicio ha assenyalat que existeixen empreses que fan competència deslleial quan fan serveis sense factura. Els serveis més elaborats i costosos poden arribar fins als 5.000 euros.

La taxa de mortalitat a Tarragona és del 8,39%. El 2017 van morir a la ciutat 1.100 persones, segons les dades oficials, una xifra que es manté gairebé estable des de 2013. Viñas ha presentat la nova imatge corporativa del tanatori i ha explicat que han incorporat una demanda de cara als proveïdors, per tal de garantir l’ús de materials «ecològics i biodegradables» a fèretres i en les urnes.

«Normalitzar» la mort

El tanatori ha reformat les sales de vetlla per crear «més intimitat i calidesa», ha explicat la nova gerent. L’empresa publico-privada ha habilitat xarxa wifi a tot el recinte i ha actualitzat la web. A través de la plataforma web es pot enviar, de manera virtual, el condol a la família i adquirir joies, en les que es pot posar part de les cendres dels difunts.

Una de les novetats del tanatori és un conveni signat amb l’Institut Municipal d’Educació per formar a docents sobre la mort. Aquest curs, anomenat La mort visita l’aula, ja està en marxa i hi participen 28 professors de Tarragona. Onze persones més s’han apuntat al taller Com expliquem la mort als alumnes amb diversitat funcional o amb processos de malaltia. «El gran oblidat és el nen», afirmava Aparicio. Viñas ha afegit que amb aquests cursos busquen «normalitzar un tema que és tabú i que els professors puguin donar una resposta als nens» en cas de necessitar-ho.

Un 40% d’incineracions

L’any 2017 van morir a Espanya 423.643 persones. Unes 170.000 es van incinerar i el 60% restant es van enterrar. La tendència general és que l’opció de cremar el cos va guanyant terreny a l’enterrament. Com apunta Aparicio, les causes són dos: es tracta d’una opció més econòmica (pot rondar els 400 euros), ja que la família s’estalvia el nínxol i la sepultura. A més, moltes persones escullen aquesta alternativa per un motiu conceptual perquè és més higiènic i net.

tracking