Diari Més

Societat

Endesa efectua 1.739 talls de llum a la província de gener a octubre

La majoria d’expedients per frau elèctric són d’empreses industrials i de serveis

Operaris d'Endesa i policies en una operació contra el frau elèctric el juny a la zona de Mas Abelló.

Endesa efectua 1.739 talls de llum a la província de gener a octubreOlívia Molet

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’empresa elèctrica Endesa ha registrat aquest any fins al 15 d’octubre 1.739 expedients de frau elèctric, o el que és el mateix, 1.739 talls en connexions fraudulentes a la llum, segons les dades que ha facilitat a aquest diari la companyia. Els talls han permès a la companyia recuperar 32 milions de KWh defraudats. La gran majoria d’aquests fraus no el cometen famílies vulnerables, sinó empreses industrials i de servei, així com negocis i particulars amb consums elevats. Habitualment l’empresa detecta aquests fraus per una sobrecàrrega en la connexió. Quan el delicte el cometen les empreses, la companyia elèctrica talla el subministrament elèctric. En cas d’un particular, Endesa envia un tècnic al domicili per regularitzar la situació. Si es comprova que, efectivament, no tenen contracte, es talla la connexió.

El frau elèctric a Catalunya representa el 50% del total detectat a tot l’Estat. El 2017, Endesa va detectar 34.000 casos de frau a Catalunya. El delicte de defraudació de fluid elèctric està castigat al Codi Penal amb una pena de multa de 3 a 12 mesos. Endesa recorda que aquesta situació representa un greu problema per la seguretat i la salut de les persones, tant pel propi defraudador com pels que l’envolten. En els últims anys s’han registrat nombrosos casos d’incendis en instal·lacions i habitatges com a conseqüència d’aquestes manipulacions

250 ajudes per pagar la factura

La pobresa energètica és una de les conseqüències més palpables de la crisi econòmica, que ha provocat que milers de famílies no puguin pagar la factura de la llum per satisfer les seves necessitats més bàsiques. A la ciutat de Tarragona, les ajudes urgents que l’Ajuntament posa a disposició de les famílies més vulnerables no han deixat de créixer. El 2013 el consistori va atorgar aquesta ajuda en 194 casos. L’any següent, el nombre de famílies es va duplicar i, el 2017, es van registrar 461 casos. Entre gener i juny de 2018, el govern municipal ja ha donat 250 subvencions per pagar la llum. La regidora de Serveis Socials de l’Ajuntament, Ana Santos, recordava ahir a aquest diari que el consistori «no té límit» a l’hora de donar aquesta ajuda. Es tracta d’una aportació econòmica per sufragar la despesa de la llum. Santos també creu que les elèctriques han de contribuir a solucionar aquesta urgència social. Segons la regidora, sempre que una persona demana assistència als Serveis Socials se l’ajuda.

En alguns casos, però, demanen l’ajuda poc abans que la companyia tanqui la llum. En cas d’impagaments, Endesa assegura que es posa en contacte amb els Serveis Socials de l’ajuntament en qüestió i si es comprova que es tracta d’una família vulnerable no es talla la llum.

L’Ajuntament de Tarragona estableix que podran demanar «les ajudes aquelles famílies en situació de vulnerabilitat econòmica puntual i/o en situació de pobresa o exclusió social sempre que acreditin que es troben amb dificultats per a la cobertura de les seves necessitats bàsiques per inexistència i/o insuficiència d’ingressos econòmics». Els tarragonins que ho necessitin poden demanar aquesta aportació econòmica a les set oficines corresponents que hi ha als barris.

Tarragona i Reus treballen conjuntament a través de la Taula de la Pobresa Energètica per garantir l’accés al consum elèctric a la població. L’any passat un 19,7% del total de les ajudes d’urgència es va destinar a cobrir necessitats de pobresa energètica. Tot i la implantació de la llei 24/2015, l’impacte no ha estat significatiu, atès que en els anys 2016 i 2017 el nombre d’ajudes per aquest concepte s’ha mantingut.

tracking