Diari Més

Justícia

El president de l'Audiència creu que són necessaris dos magistrats més

A la ‘Memòria’ del 2017, Javier Hernández parla d’estudiar plans de comarcalització en matèria de violència contra la dona

Javier Hernández, en una imatge d'arxiu de l'any 2016.

El president de l'Audiència creu que són necessaris dos magistrats mésCristina Aguilar

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El president de l’Audiència Provincial de Tarragona, Javier Hernández García, fa una valoració satisfactòria de l’exercici del 2017, en la Memòria corresponent a l’any passat, i considera necessari la creació d’una nova plaça a la Secció Penal, per, d’aquesta manera, equiparar-la a les de la resta de les seccions penals catalanes que compten, com a mínim, amb un magistrat més. «Això permetria no tan sols una millor gestió d’assumptes, situant la resposta a un nivell òptim, sinó també una raonable distribució de la càrrega de la sala», diu Hernández a la Memòria. El president de l’Audiència ha adreçat recentment al Col·legi d’Advocats de Tarragona (ICAT) el contingut de la Memòria. Hernández també considera «indispensable» que es doti d’una plaça més destinada a la Secció Tercera, la qual cosa «permetria donar una resposta adequada al notable augment d’assumptes que ha patit» aquesta secció.

L’Audiència Provincial de Tarragona disposa de quatre seccions, dos de l’ordre civil –Primera i Tercera– i dos de l’ordre penal –Segona i Quarta–. En les seccions civils, l’augment en el nombre d’entrada d’assumptes va ser de 928 l’any 2017, davant dels 895 del 2016, a la Primera, i de 912 el 2017 davant els 779 del 2016, a la Tercera, mentre que el de resolucions van ser de 857 i 912, respectivament. L’augment del nombre d’entrada explica, també, «l’increment significatiu de la litispendència –litigis pendents–, davant la tendència a l’estabilització dels anys anteriors», informa Hernández a la Memòria. A la Secció Primera el nombre d’assumptes pendents era, al tancament de l’exercici, de 727 (+10,82%), i de 705 (+35,32%) a la Secció Tercera.

Hernández remarca que «l’índex de revocacions pels tribunals superiors –TS i TSJ– és molt baix, amb cap cas a la Secció Tercera, de 19 elevats, i cinc a la Primera, de 33 elevats». El president de l’Audiència també destaca que, en comparació a l’exercici del 2016, «s’ha reduït de manera significativa el temps de resposta en els assumptes de família, que s’ha situat en una mitjana d’aproximadament cinc mesos». Per altra banda, adverteix que les clàusules terra tindran un impacte considerable, com així s’ha demostrat transcorreguts uns mesos de la confecció de la Memòria.

Pel que fa a la Secció Tercera, el 2017 va haver-hi un augment significatiu d’entrada d’assumptes, «amb repercussions evidents en l’augment del volum litispendència i, també, en la prolongació del temps mitjà de resposta», passant-se de 8,4 mesos el 2016 a 11,6 mesos el 2017. Aquesta circumstància «obliga» a crear una plaça de magistrat. La Secció Tercera és l’única Secció Civil de Catalunya que compta amb tres magistrats en la seva plantilla orgànica. La majoria compten amb quatre i, alguna, fins i tot amb cinc. Aquest fet fa que el volum d’entrada d’assumptes, 920, és, percentualment, «significativament alt» en relació a les mitjanes de Catalunya i Espanya.

L’augment i la tendència a l’alça és una conseqüència directa «de la recuperació econòmica, que estimula la reclamació de crèdits i d’obligacions pendents», segons apunta Hernández.

Menys assumptes penals

Les dues seccions penals «han patit una lleugera disminució d’assumptes, amb una mitjana del 3,60%». «Ambdues seccions superen el barem orientatiu del CGPJ en la seva franja inferior en un 9,70%», remarca el president de l’Audiència. La Secció Segona va ingressar el passat any 1.425 assumptes, 54 menys que el 2016, i es van resoldre 1.536, un 8,95% menys que l’any anterior. També es va reduir la litispendència en un «molt significatiu 22,73%». El nombre d’assumptes pendents a finals del 2017 era de 306, davant dels 396 del 2016. El temps de resposta també va millorar, passant de 2,8 mesos el 2016 a 2,4 mesos el 2017, segons recull la Memòria del darrer exercici.

La Secció Quarta va veure com es reduïa el nombre d’assumptes entrants, passant de 1.186 el 2016 a 1.144 l’any passat. Aquesta secció tracta els assumptes de violència contra la dona. El temps mitjà de resposta és d’1,2 mesos.

En l’apartat Propostes, el president de l’Audiència fa esment a la conveniència «d’establir un calendari precís de construcció del Fòrum de la Justícia a Tarragona i la ràpida finalització de les obres del nou Palau de Justícia a Tortosa» i el «manteniment dels reforços posats en marxa». Hernández també es referexi a l’establiment «d’un pla provincial de formació de funcionaris interins» o estudiar «plans de comarcalització en matèria de violència contra la dona», a més de la consecució de «noves eines informàtiques» i «fomentar plans de substitució entre els penals de Reus i de Tarragona».

tracking