Diari Més

Societat

La capacitat màxima del Mercat de Bonavista es fixa en 15.436 persones

El Pla d’Autoprotecció contempla set edificis públics dels voltants com a llocs de confinament en cas d’accident químic

Vista del Mercat de Bonavista, en una imatge d'arxiu.

La capacitat màxima del Mercat de Bonavista es fixa en 15.436 personesCristina Aguilar

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Pla d’Autoprotecció del Mercat de Bonavista estableix que la capacitat màxima del mercat és de 15.436 persones. Així es desprèn en el document que la comissió de Protecció Civil va aprovar aquest dimarts. El mercadet, amb 30 anys d’història, disposa per primer cop d’un document que preveu les situacions d’emergència que es poden produir al seu voltant i mesures per protegir els milers de clients que assisteixen cada diumenge al mercat. El pla estableix que hi ha 913 parades i 520 paradistes. Durant la jornada del mercat, que és de 7 h a 15 h, hi haurà d’haver un inspector d’ESPIMSA, l’empresa municipal que regula els mercats a la ciutat, 2 controladors de l’aparcament i 5 vigilants.

En cas d’accident de les indústries químiques desplegades pels voltants de Tarragona i en cas d’activació del PLASEQTA, (el Pla d’Emergència Exterior del Sector Químic de Tarragona), el document contempla nou edificis públics per confinar els clients del mercadet. Són la Llar de Jubilats del barri, la Parròquia Santa Maria, el Centre Cívic Bonavista, el Saló d’Actes del Centre Cívic, el Complex Esportiu, la Llar d’Infants Municipal i l’Escola Joan XXIII. Només en aquesta escola, es preveu l’aforament per a 23.380 persones. ESPIMSA haurà de garantir que estiguin a la disposició les claus dels edificis dedicats al confinament.

El recinte del mercat disposa de 10 sortides d’emergència. Mitjançant una simulació els tècnics de l’Ajuntament consideren que el temps estimat per evacuar tot el mercat és de 10 minuts i mig sense obstacles i 11,09 amb obstacles, en cas que hi hagi pilones new jersey. S’ha arribat a aquesta conclusió gràcies a un estudi per analitzar el comportament i desplaçament de les persones que es puguin trobar al mercat.

A causa de la proximitat de les químiques, el document assegura que el risc de la «dispersió tòxica» a la zona del mercat de Bonavista és «alt». El pla d’autoprotecció estableix com a mesura alternativa per escapar en cas d’accident químic utilitzar els vehicles. «Es podrien utilitzar els vehicles com a zona temporalment segura per facilitar l’allunyament de la zona contaminada», assegura el pla, arran d’un estudi del grup d’investigació SUSCAPE de la Universitat Rovira i Virgili. Els paradistes hauran de «col·laborar» en les tasques de dirigir al públic cap a les sortides d’emergència.

Entre les mesures de seguretat del nou pla, el document estableix que al mercat hi ha d’haver senyalització d’evacuació als carrers principals, una ambulància amb dos sanitaris, walkies per la comunicació del personal, telèfons mòbils, mascaretes de protecció en cas de fuga tòxica i un vehicle d’intervenció d’ESPIMSA dotat amb: 5 extintors, mascaretes en cas de fuga tòxica, megafonia amb missatges gravats i un equip DEA, un desfibril·lador per atendre aturades cardiorespiratòries. Els paradistes que introdueixin un vehicle al recinte hauran de disposar d’un extintor. Amb això s’estima que haurà, com a mínim, uns 300 extintors per tot el mercat.

Paradetes de 6x4 metres

Els carrers del mercat han de mesurar com a mínim 3,5 metres d’ample i una alçada lliure de 4,5 metres. Per accedir al recinte s’estableix una amplada lliure de 5 metres. Amb aquestes distàncies, «es garanteix que es podrà accedir amb un vehicle d’emergència a una distància màxima de 50 metres a qualsevol punt del mercadet». Les parades han de mesurar sis metres de llarg i quatre d’amplada. Els tècnics d’EPIMSA hauran de vetllar perquè es compleixin aquestes mesures a l’inici de l’activitat comercial i durant el desenvolupament de la jornada per garantir l’accés dels vehicles d’emergència. El protocol del pla prohibeix l’aparcament de vehicles o furgonetes que dificultin la lliure circulació de vehicles d’emergència o que envaeixin els carrers. També prohibeix la instal·lació de terrasses en bars als carrers dels voltants del perímetre que «puguin dificutar l’evacuació del recinte», descriu el document.

El pla d’autoprotecció xoca amb les reivindicacions de Juan Heredia, propietari del bar Los Pilares que es troba davant del mercat. Heredia va assegurar ahir a aquest diari que està disposat a posar una nova denúncia contra l’Ajuntament un cop el document hagi estat aprovat pel plenari i, d’aquesta manera, impugnar-lo. Aquest restaurador ja ha interposat dues denúncies contra el consistori. Segons l’actual distribució de les parades, aquestes es troben enganxades als edificis i els comerços que es troben just davant del mercat. Les queixes van començar fa un any i mig. Heredia, que va tancar el negoci fa tres mesos, denuncia que el mercat incompleix amb la normativa que marcava ESPIMSA. La imatge amb els retrovisors de les furgonetes enganxats al bar era una constant.

tracking