Diari Més

Universitat

David Fernández, el capità del CBT que combina el bàsquet amb models matemàtics per la producció de gasos

El jugador, que s'està treient el doctorat industrial a la URV, ha ideat un sistema d'estalvi energètic

El capità del CBT, David Fernández.

David Fernández, el capità del CBT que combina el bàsquet amb models matemàtics per la producció de gasosURV

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El capità del Club Bàsquet Tarragona (CBT), David Fernández, ha ideat un model matemàtic que estalvia energia en la producció de gasos industrials, segons informa la Universitat Rovira i Virgili (URV).

Fernández, de 27 anys, compagina la seva faceta esportiva, a la Lliga EBA, amb l'obtenció del doctorat industrial a la URV i la direcció de la planta de la companyia de gasos industrials Messer Ibèrica del Morell.

El model ja s'aplica i permet estalviar entre l'1,5 i el 2% de l'energia cada any, de manera que l'empresa preveu implementar el sistema a d'altres plantes.

A més, es pot aplicar a qualsevol procés industrial remodelant les equacions en funció dels paràmetres a tenir en compte.

La planta del Morell obté oxigen, nitrogen i argó amb un consum molt elevat d'energia, pel que Fernández va avaluar tots els paràmetres de les instal·lacions per reduir-lo, com a part de l'estudi de fi de màster d'enginyeria química.

Les equacions del model matemàtic sumen 200.000 que, a través d'un software d'optimització, donen com a resultat la millor configuració del procés industrial des del punt de vista del rendiment i de la despesa.

En tractar-se de variables que canvien sovint, David Fernández executa la simulació del model cada setmana, ja que així pot ajustar-lo millor a la demanda de producte.

tracking