Diari Més

Actualitat

«Fer fotos de nounats ens omple el cor»

L’associació Dits Petits ofereix un servei gratuït de fotografies dels nadons hospitalitzats a Joan XXIII

Meritxell Varela, Esther Rodríguez i Marta Pié són tres de les voluntàries de Dits Petits.

«Fer fotos de nounats ens omple el cor»Diari Més

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Aquest mes de setembre l’Hospital Joan XXIII de Tarragona ha començat a oferir un servei de fotografia gratuït per a pares i mares que tenen un nadó ingressat a la unitat de neonatologia del centre hospitalari. Amb el consentiment dels pares, un grup de quatre voluntàries, totes fotògrafes professionals, entren un cop per setmana a la unitat de prematurs i fan fotografies dels nadons, que després entreguen als familiars a través d’un enllaç de descàrrega telemàtica. «Retratem els nadons, buscant-ne la part més tendra. Els tubs i les màquines hi són, però mirem de fer les fotos de manera que els pares hi vegin el seu fill, enfocant les imatges de la manera més artística. Les fotos no eviten la realitat, però passa a un segon terme», explica Esther Rodríguez. Ella, juntament amb la Meritxell Varela, la Marta Pié i l’Àngels Matamoros conformen l’equip de fotògrafes voluntàries del Joan XXIII. Al seu darrere hi ha l’associació Dits Petits, creada per Mireia Navarro, Victòria Peñafiel i Manu Mestre, que van engegar aquest projecte després de viure en primera persona l’experiència de tenir fills ingressats a la unitat de neonatologia de diferents hospitals de Barcelona. Una situació que també va viure la pròpia Marta Pié: «soc mare d’un nen prematur extrem, i a través d’una altra mare em va arribar informació sobre Dits Petits. Vaig pensar que el dia que s’engegués a Tarragona hi voldria col·laborar, perquè quan et trobes en aquesta situació, en l’últim que penses és en fer fotos, però jo hauria agraït tenir algú que les hagués fet».

La feina que es realitza des de Dits Petits es fa amb la voluntat de no envair la intimitat de les famílies, prioritzant sempre la feina dels professionals sanitaris i des de la distància i el respecte. Això no evita, però, que les fotògrafes voluntàries acabin establint llaços afectius amb els nadons i les seves famílies: «al capdavall els vas veient evolucionar.Els pares, que els veuen cada dia, potser no tenen aquesta percepció que tenim nosaltres, de veure’ls créixer d’una setmana a l’altra, i el cert és que ens omple el cor, i te’ls acabes fent una mica teus», explica l’Esther.

A més de fotografiar els nounats, les voluntàries de Dits Petits també solen fer fotos de la mare amb el nadó seguint el ‘mètode Cangur’, també conegut com a ‘mètode pell amb pell’, que, expliquen, en el cas dels nens hospitalitzats en aquestes circumstàncies s’ha demostrat eficient i necessari. Una experiència que la Meritxell Varela, que ha començat a treballar de voluntària aquesta setmana passada, va poder viure en primera persona, quan una mare de bessons els va agafar per primera vegada a tots dos per fer una fotografia.

El servei de Dits Petits a Tarragona tot just ha engegat, però les quatre fotògrafes coincideixen en una mateixa consideració sobre els nadons: «són herois i autèntics lluitadors». I de l’equip mèdic que en té cura asseguren amb indissimulada admiració que «estan fets d’una altra pasta».

Les fotos mostren l'evolució dels nadons.

«Fer fotos de nounats ens omple el cor»Cedida

tracking