Diari Més

Economia

Llevant i Eixample, els barris on més augmenta el preu de l'habitatge

Entre gener i març de 2018 va augmentar el preu un 2,06% i 1,89% respecticament, mentre que a La Móra va baixar un 0,54%

Imatge d'un bloc de pisos en fase de construcció a l'avinguda Andorra de Tarragona.

Llevant i Example, els barris on més augmenta el preu de l'habitatgeACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Llevant, la Part Alta i Eixample són els barris on més creix el preu de l’habitatge. Segons un estudi de precioviviendas.com, que indica l’evolució del preu de l’habitatge de gener a març de 2018, les cases de Llevant costen un 2,06% més respecte a l’any passat. A l’Eixample, el preu de l’habitatge ha pujat un 1,89% i, a la Part Alta, un 1,68%. Els dos únics barris on el preu de l’habitatge cau és a Sant Salvador (-0,15%) i La Móra (-0,54%). Comprar una casa al barri del Port és un 1,10% més car, mentre que a Torreforta el preu ha pujat un 0,52%. A tota la ciutat, el preu de l’habitatge puja un 1,10%.

Julian Cancer Johnson, propietari de la immobiliària Johnson Immobiliària de Tarragona, relaciona l’increment de preu a la Part Alta i Llevant amb l’augment de pisos de lloguer turístic.«Venen inversors de Barcelona perquè allà no poden fer més lloguer turístic per les lleis municipals que ha implantat l’alcaldessa Colau», explica. Johnson assegura que aquest fenomen es repeteix a la resta de capitals de província. Aquest empresari assenyala que Llevant «està en auge» des de fa anys, perquè té una bona localització, està a prop de la platja, i cada vegada hi ha més parelles joves amb poder adquisitiu alt que veuen el barri com un lloc atractiu per formar una família.

Johnson discrepa d’algunes dades d’aquest estudi, un projecte format per professionals experts en estadística, informàtica i el sector immobiliari. «Conec molt el sector de La Móra i allà el preu s’ha incremenetat», manté aquest empresari, que també posa en dubte que el preu de l’habitatge a la Part Baixa hagi pujat un 1,10%. Segons expliquen al seu web, que permet buscar el preu de «qualsevol» habitatge, aquest projecte compta amb l’aval de la Facultat de Matemàtiques de la Universitat Complutense de Madrid.

Un informe recent de la Societat de Taxació amb dades del sector immobiliari indica el preu mig a la capital és de 1.917 euros el metre quadrat, mentre que a la província, és de 1.359 euros. Els preus més elevats es registren a Torredembarra (1.869 euros per metre quadrat), seguit de Cunit (1.816 euros) i Calafell (1.674 euros) i els més moderats són a Tortosa (1.154 euros), Deltebre (1.170 euros) i Valls (1.234 euros). Segons l’informe, un ciutadà mitjà necessita 8,4 anys del seu per comprar un habitatge a Catalunya, un període superior a la mitjana, que se situa en els 7,7 anys. A més, el preu per metre quadrat a Catalunya se situa a només 12 euros menys per metre quadrat que Madrid, que encapçala la llista de l’Estat espanyol amb 2.223 euros per metre quadrat

El projecte Precio viviendas permet conèixer el valor aproximat de gairebé qualsevol habitatge. Omplint la ciutat, el número de carrer i el pis, l’usuari accedeix a la referència cadastral.

Un altre indicador que mesura la web Precio viviendas és el «mapa de colors de preus» que intenta mesurar els preus de l’habitatge per carrers. A Tarragona, els habitatges més cars es troben a Llevant amb un preu que oscil·la entre els 2.250 euros i els 5.150 euros per metre quadrat. Al centre de la ciutat, predominen els habitatges amb un preu d’entre 1.630 i 2.010 euros, mentre que al Barri del Port, predominen els pisos amb un preu d’entre 900 i 1.370 euros. Johnson assenyala que els preus dels pisos a Tarragona es troben en una situació d’estancament, d’«stand bye». Fins que les entitats bancàries no es desfacin dels pisos el preu no pujarà», apunta. Torreforta i Sant Salvador són alguns dels barris on, segons aquest expert immobiliari, els bancs tenen molts pisos en propietat. Un altre factor, comenta Johnson, és la ocupació il·legal d’habitatges. «Molta gent no vol comprar perquè sap que hi ha ocupes a la ciutat que tenen la llum de casa seva punxada», afirma aquest empresari.

tracking