Diari Més

Actualitat

El riu Francolí, com mai s'havia vist

Mare Terra Fundació Mediterrània ha presentat una espectacular maqueta del riu

Ángel Juárez, de Fundació Mediterrània, i Elias Torres, autor de la maqueta.

El riu Francolí, com mai s'havia vistGerard Martí

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Aquest dissabte 27 d’octubre s’ha presentat un dels projectes més il·lusionants de Mare Terra Fundació Mediterrània. Es tracta d’una gran maqueta de la conca del riu Francolí, que a partir d’aquest cap de setmana quedarà exposada i oberta al públic a l’Escola de Natura Francolí de Tarragona.

La maqueta ocupa sis metres quadrats i inclou els ecosistemes i pobles que acompanyen el riu Francolí en el seu camí, així com les infraestructures del territori, el litoral des de Torredembarra fins a Miami Platja, indrets com la Catedral de Tarragona, el Monestir de Poblet, les Muntanyes de Prades, el Port de Tarragona o els polígons químics. En definitiva, 2.400 quilòmetres quadrats de paisatge en una escala 1:20.000 (cada centímetre equival a 200 metres reals).

La construcció ha estat finançada per Dow Chemical, i el constructor és Elies Torres, autor de la també popular maqueta de la Tarraco Romana que s’exposa a l’Antiga Audiència de la ciutat. En la maqueta del riu Francolí hi ha treballat també un equip format pels ambientòlegs Carlos Guzmán i Eduardo Mieza, i la geògrafa Mireia Sánchez. Ells han estat els responsables de preparar tota la cartografia i el material gràfic que ha servit de punt de partida per al treball de Torres. «Sembla senzill, però hem hagut d’anar enganxat i quadrant les corbes de nivell de prop de 40 mapes», expliquen.

Ángel Juárez, president de Mediterrània, assegura que amb la maqueta «s’ha fet realitat un somni de molts anys», i s’ha mostrat convençut que serà una eina de primer ordre per fer entendre la importància del riu, tant entre els escolars que cada any visiten el centre d’interpretació del riu Francolí, com entre els mateixos tarragonins i fins i tot els turistes que visitin la ciutat. Cal recordar que Mediterrània té la custòdia d’un tram del riu, «justament el que està més castigat, que és el que entra a la ciutat», assenyala Juárez.

Per la seva banda, l’autor de la maqueta, Elies Torres, explica que han volgut ampliar la mirada més enllà del que és estrictament la conca del riu per tal que el visitant tingui prou informació per contextualitzar-ne tot l’entorn. D’aquesta manera, assegura, és fàcil entendre com pot ser que el riu de vegades baixi de la manera que baixi, perquè amb la maqueta es poden veure totes les aportacions d’aigua que rep durant el seu camí. Per Torres, aquesta nova maqueta i la de Tàrraco romana són complementàries: «igual que no puc pensar en la Tarraco romana sense el riu Tulcis, no puc imaginar Tarragona sense el Francolí». En aquest treball, el reconegut maquetista ha emprat les últimes tècniques i materials existents, de manera que l’obra és també una mostra de com ha evolucionat aquest art.

Durant aquestes primeres setmanes la maqueta del riu Francolí es podrà visitar des de les 9 fins a les 12 h. a l’Escola de Natura, situada al carrer de Josep Pont i Gol de Tarragona.

tracking