Diari Més

Universitat

Psicologia no podrà anar al campus Catalunya fins al 2022 com a mínim

La URV augmenta un 8,4% els alumnes de primera matrícula i l’equip rectoral analitzarà els motius dels abandonaments

La rectora Figueras mostra els planells del projecte de les noves facultats al campus Catalunya.

Psicologia no podrà anar al campus Catalunya fins al 2022 com a mínimACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La nova Facultat de Psicologia que la Universitat Rovira i Virgili vol construir al campus Catalunya haurà d’esperar, «com a mínim», fins al 2022 per ser una realitat, va manifestar ahir la rectora María José Figueras. Pel que fa a la Facultat de Ciències de l’Educació, podria traslladar-se, almenys de manera parcial, abans d’aquesta data, però tot estarà en funció que la universitat tingui disponibilitat pressupostària. Figueras va dir que «ara mateix no tenim el diner per acabar tot l’edifici i, de moment, només farem la segona fase». La URV té el pressupost congelat de fa anys, i això li ho va recordar recentment Figueras al president de la Generalitat, Quim Torra.

Figueras va informar que, a finals de desembre, es donarà a conèixer el nom de l’empresa que construirà l’edifici del campus Catalunya que, en un futur més aviat llunyà, acollirà les noves facultats de Ciències de l’Educació i Psicologia. La segona fase preveu la construcció de l’esquelet de l’edifici, la façana i la teulada, però no dotar-lo de contingut. Figueras va recordar que «hem de seguir treballant amb els mateixos pressupostos fins al 2020». «Tenim diner per la segona fase, però no per acabar tot l’edifici, per la qual cosa haurem de buscar finançament i veure que fem». Figueras va afegir que, en el cas de no poder completar l’edifici, es duran a terme millores «per dignificar el màxim possible» les facultats actuals. La rectora va comentar que «hi ha inversors que estan fent ofertes a les universitats amb interessos molt baixos, però hem de valorar si ens volem hipotecar». Per completar el projecte són necessaris set milions d’euros.

Per altra banda, Figueras va remarcar que la primera planta que es completarà serà la superior i podria ser destinada a acollir seminaris. En plantes inferiors «es podran fer aules més grans, que donarien aire al campus Catalunya». Figueras va afirmar que quan el nou edifici tingui vida pròpia fins i tot s’haurà d’ampliar la cafeteria, ja que el nombre d’estudiants creixerà de manera considerable. «Tenim una limitació pressupostària, però la URV genera romanents que ens permeten afrontar inversions», com la que correspon a la segona fase de l’edifici.

Més alumnes nous

El Consell de Govern de la URV celebrat ahir va valorar de manera molt favorable l’augment del nombre dels alumnes de primera matrícula de grau un 8,4%. En termes globals, l’increment d’estudiants és de l’1%, «perquè també es produeix abandonament d’estudis i, per tant, hem d’estudiar mesures per retenir-los». «Hem d’estar alerta i fer una anàlisi interna dels motius pels quals hi ha estudiants que abandonen i poder corregir aquest fenomen el curs vinent», va dir la rectora. Aquest curs, la URV té 11.609 alumnes de grau i 1.474 de màsters.

En un altre context, Figueras va defensar els màsters que es fan a les universitats, sobretot a les públiques, i va lamentar que «hi hagi una persecució a polítics». «Les universitats som serioses i perquè hagi una poma podrida al cistell no totes ho són», va dir la rectora, per subratllar que «demanem que s’investigui». «Les universitats privades són sotmeses a molts controls, no tant les privades ni totes són iguals, i cal respectar l’esforç que fan moltes famílies perquè els seus fills puguin estudiar un màster», va ressaltar Figueras.

tracking