Diari Més

Entrevista a Óscar García Pañella, ponent a la Jornada Internacional Smart Heritage City

«Tarragona ho té tot! Ara toca mostrar-ho a cada audiència»

Tarragona acull aquest dijous 25 d'octubre a l’Antiga Audiència la 1a Jornada Internacional Smart Heritage City

Óscar García, Soci i consultor sènior en Gamification i SeriousGames en Cookie Box

«Tarragona ho té tot! Ara toca mostrar-ho a cada audiència»Cedida

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Tarragona acull aquest dijous 25 d'octubre a l’Antiga Audiència la 1a Jornada Internacional Smart Heritage City, centrada en el Patrimoni com a motor del desenvolupament urbà intel·ligent, mitjançant projectes convertits en realitats i el pas de la tecnologia cap a la gamificació. Aquest esdeveniment serà un punt de trobada entre ciutats per compartir experiències i projectes on la innovació i les noves tecnologies juguen un important paper en la projecció i difusió del patrimoni històric, turístic i cultural. Entre aquestes estratègies hi ha la gamificació, tècniques pròpies d'aplicacions i videojocs.

Les inscripcions són gratuïtes i poden realitzar-se a través de la pàginawww.congresosmartheritage.com.

Entre les ponències, els assistents podrem escoltar aOscar García Pañella, soci i consultor sènior en Gamification i Serious Games en Cookie Box.

-Des del seu punt de vista, per què és important aquesta primera JornadaSmarta la ciutat de Tarragona?

-Perquè després de la revolució de la miniaturització de les dades amb els xips i la llei de Moore des dels 70s, la de la informàtica popular i accessible des de casa (en els 80s), Internet en els 90s i la volta de rosca a la tecnologia de Mobilitat d'aquest principi, o ja no tant, de mil·lenni...toca reinserir la psicologia i l'experiència en tot producte i servei i això vol dir centrar-se en les persones i en el seu entorn. Ser més Smart i fer-ho a prop de les pedres que des d'antany ens acompanyen, és un privilegi i sens dubte immillorable que ocorri a Tarragona.

-La seva ponència és una de les més esperades i parlarà d'un recurs que pot sermolt útil, lagamificació, per qui ho desconegui, en què consisteix aquesta tècnica?

-Es tracta d'aplicar una capa d'experiència a tot producte o servei que vagi a ser gaudit per una persona (client, pacient, col·laborador/a...) per motivar-la, fer-li aprendre (habilitats) i fins i tot aconseguir canvis de comportament sostinguts, en positiu i sempre escollits des de la voluntat. Aconseguir millors adherències a tractament en pacients, menys absentisme laboral en empreses, millors lideratges, segments d'audiències que s'interessin per alguna cosa que els era desapercebutfins ara, fluxos de persones dirigides a destinacions turístiques que desconeixien, omplir aules de classe d'estudiants que abans no s'interessaven per una matèria. Plaer i sorpreses que, des del rigor, fan que el servei valgui la pena. I és que avui dia s'espera una experiència memorable de tot.

-Pot donar-nos alguns exemples d'ús d'aquesta tecnologia a nivell turístic?

-Rutesgamificadesen tota l'extensió d'un poble fins ara desconegut, que permeten descobrir secrets, conèixer a persones o degustar menjars i fer-ho des del repte, com si d'un joc es tractés, jocs de taula o de cartes que permeten que decideixis el que vas a fer amb la teva família el cap de setmana vinent, interactius de realitat augmentada que fan que vegis monuments com lluïen fa diversos segles, davant d'ells i en físic-presencial, petjades d'àudio digital que escoltes quan, estan geolocalizat, li dónes alPlayen laAppi escoltes el que algú va gravar en una ubicació determinada perquè qualsevol escoltés en passar per allí a un altre moment, quadres interactius que reaccionen a qui els mira, passejades de realitat virtual que acompanyen als reals, en un context de realitat mixta, on uns estan en el lloc i uns altres ho gaudeixen a distància. Les possibilitats són infinites.

-Algunes idees o propostes que es podrien implementar a la ciutat de Tarragona?

-Han de gestar-se a partir de conèixer aquells pains o situacions, serveis, productes, activitats que no estan funcionant tan bé com es desitjaria o que no acaben d'arribar a noves audiències, a les quals s'espera però no vénen. I per poder respondre a això, hem de cocrear, és a dir treballar tots/es junts i no separats per les clàssiques verticals entre disciplines. Asseguem-nos perfils enginyers, arquitectes, comunicadors, dissenyadors, psicòlegs, experts en patrimoni, enturisme, en museus, en narrativa, en art, a la ciutat...i sumant, pensem el que volen els ciutadans (i no tan sols nosaltres).

-La història de Tarragona, podria donar molt joc, és així?

-Per descomptat! S'han adonat de quants nens/as,preadolescents i adolescents juguen a videojocs amb temàtica històrica? La narrativa de qualitat, èpica, arrasa! mirin lessériesque triomfen enNetflixo enHBOper exemple! aquesta ciutat ho té de tot! Ara toca mostrar-ho en la forma adequada a cada audiència.

-Quin paper juga l'emoció i l'experiència a l'hora de fer turisme?

-Doncs gairebé tot, probablement. M'emociono quan flueixo i això s'aconsegueix si l'experiència és memorable, la qual cosa suposa una suma d'actius, molts d'ells intangibles, que detallen l'experiència...que cal dissenyar!

tracking