Diari Més

Joan Pera: Actor

«No tinc referents de fantasmes. Tampoc a la família»

Joan Pera protagonitza la  comèdia ‘El Fantasma de Canterville’ d’Oscar Wilde, que es representa aquesta nit al Teatre Tarragona

Joan Pera, en un moment de l'obra d'El fantasma de Canterville.

«No tinc referents de fantasmes. Tampoc a la família»Cedida

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Joan Pera explica, entre rialles, que quan es va assabentar que l’havien escollit per interpretar El Fantasma de Canterville va pensar que estava al final de la seva carrera artística. La seva trajectòria, com reconeix, és «molt llarga i molt exitosa. Ara fins i tot sé interpretar un fantasma!», exclama l’actor en conversa telefònica amb aquest diari. Amb 70 anys, l’actor mataroní interpreta als escenaris l’enèrgic i còmic fantasma que Oscar Wilde va crear el 1887.

«Era una mica estrany fer un personatge així. No tinc referents de fantasmes, tampoc a la família», comenta un Pera sorneguer. El veterà intèrpret destaca, precisament, el to humorístic d’una obra que narra la convivència entre una rica família nord-americana, que compra el castell de Canterville, a la campanya de l’Anglaterra victoriana, i l’espectre de Sir Simon Canterville, responsable de l’assassinat, 400 anys enrere, de la seva dona Lady Eleonore, que interpreta l’actriu Betsy Túrnez. «És un humor molt Oscar Wilde; irònic, incisiu que es barreja amb un humor més senzillet. Hi una gran paleta d’humor a l’obra», explica Pera.

Durant la peça, el fantasma intenta, sense èxit, atemorir la rica família, encapçalada pel prepotent i vulgar empresari Hiram S. Otis. Conegut pels personatges de Polònia com el seu popular Tomàs Molina, entre altres papers, Olivares s’enfronta per primer cop a un paper teatral destacat. «Es un professional com la copa d’un pi», assegura Pera, que també llança floretes a Pep Sais, que encarna Lord Canterville i també a la criada Marigold Ummey. «Ens coneixem des que érem jovenets. Fem un duo espectacular que segur que tornarem a veure», assegura.

Després del seu pas per Barcelona i altres teatres de la província, el Teatre Tarragona acull avui l’única representació de l’obra a les 21 h. Pera explica que s’ha divertit especialment amb un paper, assegura, «shakesperià». «Hi ha moments hilarants, divertits que em recorden a les interpretacions que feia de nano a l’institut. El fantasma té una història d’amor amagada i quan surt, amb certa melancolia, et dóna la possibilitat de fer un gran teatre».

Alumne de luxe del mag Lari

El Mag Lari (Josep Maria Lari) es va convertir durant un mes en el mestre de Pera, que a l’escenari porta a terme algun truc de màgia. «Vam riure molt. Jo volia fer trucs de màgia assajant un mes i ell em deia que per fer un truc assaja entre 1.000 i 2.000 cops». Lari va assistir a l’estrena en una funció, diu Pera, que el truc va sortir pitjor. «Això també li passa al Woody Allen», explica el mateix doblador del cineasta nord- americà.

El Fantasma de Canterville, és una obra de la companyia Focus. Josep Mestres dirigeix un dels contes més coneguts de Wilde, que adapta l’autor Joan Yago. Una de les dificultats d’aquest paper, apunta Pera, ha estat «apropar un text que té 400 anys a la gent. És un llenguatge molt literari».

L’enlluernadora Elisabeth Casanovas interpreta a Virginia Otis, una atractiva noia d’ulls blaus, jove i esvelta. «És tan maca que te l’emportaries a casa. Tothom se l’emportaria», diu Pera. Completa el repartiment Òscar Castellbí que a l’escenari és Cecil Willians Canterville.

El fantasma de Canterville, inaugura aquest divendres la nova Col·lecció Teatres Tarragona, que posarà, a la disposició del públic, els textos teatrals en uns llibrets editats amb Arola Editors i Repsol. Aquests llibrets es podran adquirir el mateix dia de la funció al Teatre Tarragona per 5 euros.

tracking