Diari Més

Economia

«El Mercat de Torreforta només se salvarà si abaixen les concessions»

De les 13 parades existents, vuit estan tancades i cinc lluiten per mantenir-se obertes

Marisol Bonet, presidenta de l'Associació de Venedors del Mercat de Torreforta, al seu bar.

«El Mercat de Torreforta només se salvarà si abaixen les concessions»Gerard Martí

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

No disposar d’una parada de venda de peix pot ser la punta de llança que fereixi de mort el Mercat de Torreforta, si no s’adopten mesures amb caràcter d’urgència. Per sort, la pròxima setmana reobrirà la que es va tancar el juny per malaltia de la concessionària, mentre que al març va tancar una de fruita i verdura. De les 13 parades que hi ha al mercat, només cinc mantenen l’activitat –sis a partir de la pròxima setmana–, mentre que vuit romanen tancades.

Marisol Bonet, presidenta de l’Associació de Venedors del Mercat de Torreforta, va manifestar a aquesta redacció que «s’ha arribat a aquesta situació perquè, després que fa quinze anys es va fer una reforma, no s’ha tornat a fer res, cap promoció, mentre que ha crescut la competència amb l’obertura de supermercats al barri». «Quan el propietari d’una parada es jubila, aquesta no torna a obrir», va dir.

«El principal escull és el termini de les concessions», va dir la presidenta de l’associació de venedors. Segons la seva opinió, «haurien de ser a un o dos anys com a màxim, perquè ningú s’atreveix a invertir els seus diners sense tenir cap garantia d’èxit en veure l’activitat que hi ha al mercat». En aquest context, Bonet va recordar que «hem demanat que les concessions, que són municipals, passin a dependre d’Espimsa, fet que pensem es podria aconseguir en un curt termini de temps». «Estem convençuts que Espimsa facilitaria la tramitació de les concessions i que aquestes fossin per pocs anys, per no dir mesos».

Sis peticions

Marisol Bonet es va mostrar relativament optimista amb relació al futur del Mercat de Torreforta. «Treballem perquè es puguin incorporar nous venedors i, en aquests moments, hem enviat a l’Ajuntament les dades de sis persones que estan interessades». En cas d’obrir més parades, «tots en sortiríem beneficiats», va dir Bonet.

La presidenta de l’associació de venedors va explicar, com a exemple del declivi, que «quan es podia fumar al mercat, tot i que no estava permès, a la setmana venia set quilos de cafè i ara la majoria de les vegades no arribo als tres».

«L’alcalde hi està estudiant»

El secretari de l’associació de venedors, Lluís Barceló, va dir, per la seva banda, que «la gent no s’atreveix a agafar concessions a vint anys i, per tant, s’hauria de baixar el temps el màxim possible». «Hem parlat amb l’alcalde d’això i sembla que l’Ajuntament ho està estudiant». «S’han de posar facilitats perquè la gent s’animi a obrir una parada», va dir.

El seu pare, Emilio Barceló, ha estat al Mercat de Torreforta des del primer dia i fins a jubilar-se. Opina que «hem estat una mica oblidats i, si no es fa res, el mercat acabarà tancant». «Un mercat sense peix ni verdura no és un mercat i fins i tot jo vaig a Tarragona quan he de comprar peix», va dir.

El Mercat de Torreforta disposa, actualment, d’una carnisseria, una polleria, dues xarcuteries i un bar. L’arribada d’una peixateria ha animat els comerciants, però saben que el futur passa per l’Ajuntament.

Més de la meitat de les parades del mercat estan tancades i només una minoria sobreviu.

«El Mercat de Torreforta només se salvarà si abaixen les concessions»Gerard Martí

tracking