Diari Més

Patrimoni

La Generalitat declararà el Metropol Bé Cultural d'Interès Nacional

La inclusió a la llista de BCIN permetrà a l’Ajuntament demanar subvencions amb càrrec a l’1,5 per cent Cultural

Cris Salom, Begoña Floria i Josep Maria Buqueras van presentar les activitats dedicades a Jujol.

La Generalitat declararà el Metropol Bé Cultural d'Interès NacionalCedida

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Generalitat ha iniciat el procés per declarar el Teatre Metropol com a Bé Cultural d’Interès Nacional (BCIN). L’escenari modernista de la Rambla Nova és obra de l’arquitecte tarragoní Josep Maria Jujol, de qui enguany se celebra el 140è aniversari del seu naixement i el 70è de la seva mort. La tinent d’alcalde de Patrimoni, Begoña Floria, va fer l’anunci ahir, precisament en el decurs d’una roda de premsa en què es van presentar una sèrie d’activitats per divulgar l’obra de Jujol.

Floria va informar que la Generalitat «ha iniciat l’expedient, ho va comunicar ahir –el dimecres– a l’Ajuntament, com a propietari del monument». La responsable de Patrimoni va destacar que la declaració del Metropol com a Bé Cultural d’Interès Nacional suposa, entre altres avantatges, que «podrem demanar finançament mitjançant l’1,5 per cent Cultural». «Ens permetrà cercar inversions a l’Estat i a Europa», va subratllar Floria.

La tinent d’alcalde de Patrimoni va dir del Metropol que «és un monument meravellós, que segueix funcionant com a teatre, la qual cosa li confereix un valor especial, ja que és com el va concebre Jujol».

La regidora va recordar que l’Ajuntament està tramitant l’elaboració d’un estudi per determinar l’estat de conservació dels elements originals del monument jujolià i poder intervenir-hi en un futur. Floria va recordar que, en els darrers temps, l’administració local tarragonina ja ha realitzat inversions, com canvis a la platea i la substitució de les butaques, entre altres.

L’any 1908, el Patronat Obrer, propietari de la finca, va encarregar a Jujol la construcció d’un teatre. L’arquitecte modernista es va inspirar en un vaixell. El 1991 va ser adquirit per l’Ajuntament i va demanar a l’arquitecte Josep Llinàs la rehabilitació del recinte.

tracking