Diari Més

Patrimoni

L'Estat desbloquejarà una inversió de 12 milions per a l'Arxiu Històric

L’administració central i la Generalitat reactiven el projecte de millora de la seu del MNAT

Façana de la Rambla Vella de l'immoble on està la seu de l'Arxiu Històric de Tarragona.

L'Estat desbloquejarà una inversió de 12 milions per a l'Arxiu HistòricAHT

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’aprovació dels Pressupostos Generals de l’Estat per al 2019 redundaran en importants inversions en el patrimoni de Tarragona, si prospera la proposta del govern de Pedro Sánchez. L’administració central i la Generalitat han arribat a un acord per desbloquejar projectes que afecten l’Arxiu Històric, la seu del Museu Nacional Arqueològic de Tarragona (MNAT) de la plaça del Rei i a la Necròpolis. Aquestes iniciatives estan pressupostades en 12, 4 i 1 milió d’euros, respectivament. A aquest acord van arribar el ministre de Cultura, José Guirao, i la consellera de Cultura, Laura Borràs el passat dimecres. El compromís és reactivar inversions que estaven previstes de fa temps. Guirao va manifestar que la reunió amb Borràs a Madrid ha permès recuperar les relacions entre la conselleria i el ministeri.

Borràs va remetre a Guirao un memorial de greuges el passat setembre. Les converses han conclòs que Madrid, sempre que s’aprovin els Pressupostos Generals de l’Estat, procedirà en un termini curt de temps a la contractació de les obres de reforma de la seu del MNAT, que en principi havien de començar el passat mes d’abril, i en el decurs del 2019 es contractaran les que afectaran la Necròpolis.

Guirao i Borràs han anunciat que, pròximament, faran una visita a l’Arxiu Històric de la Rambla Vella, propietat de l’Estat i gestionat per la Generalitat, en el marc d’un clima de normalització de relacions.

«Primera notícia»

El director de l’Arxiu Històric, Ricard Ibarra, va manifestar a aquesta redacció que «és la primera notícia, ho acabo de saber per la premsa». Ibarra va afegir que «no em sorprèn, perquè aquest era un tema que va plantejar l’Estat fa temps».

El director de l’Arxiu Històric va informar que «des de l’inici del segle XIX, l’Arxiu, que és provincial i comarcal, està col·lapsat i ja el 2003 es va demanar la cessió d’un espai a Santes Creus que vam aconseguir el 2004 i que, actualment, ja està ple i no és operatiu». Ibarra va recordar que, en el seu dia, «vam demanar poder disposar d’un nou dipòsit», i va reconèixer que «necessitem un espai en condicions, mantenint l’arxiu de la Rambla Vella encara que es pugui fer un edifici nou». El director va apuntar que «estem a l’expectativa».

Per altra banda, Diari Més va posar-se en contracte amb el MNAT per conèixer el projecte que afecta la Necròpolis, però no va obtenir informació.

tracking