Diari Més

Patrimoni

La Tarraco romana està en perill per la crescuda del Mediterrani, segons un estudi

El treball ha elaborat una llista de 47 llocs costers amenaçats en 14 països, entre els quals també hi figura la serra mallorquina de la Tramuntana

Es podrà accedir de forma gratuïta a l'Amfiteatre.

amfiteatre, romà, tarragonaACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La ciutat romana de Tarraco és un dels dos llocs Patrimoni de la Humanitat de l’Estat que està en perill per la crescuda del Mediterrani. Així ho afirma un estudi publicat per la revista Nature, el qual ha difós una llista de 47 llocs costers amenaçats per aquest fenomen situats en 14 països diferents. El segon indret de l’Estat que figura en aquesta recerca és la serra de Tramuntana de Mallorca.

El treball alerta que els danys en aquests 47 llocs es podrien produir durant aquest mateix segle. Pel que fa a la Tarraco Romana, s’indica que està en perill perquè té un risc molt baix d’inundació però molt alt per erosió. Quant a la serra mallorquina de Tramuntana, l’estudi afirma que es troba en risc mig per inundació i alt per erosió.

Així doncs, la recerca divideix entre els llocs que estan en risc per inundació i per erosió. L’augment del nivell del mar, el risc del qual augmentarà un 50% fins el 2100, afectarà amb més incidència els llocs ubicats entorn el mar Adriàtic, especialment els de la costa de Croàcia i Itàlia. Pel que fa a l’erosió, que es preveu que s’incrementi un 13% en els propers 80 anys, afectarà especialment la costa d’Espanya, Turquia i Israel.

Els llocs més vulnerables són el golf de Venècia (Itàlia i Croàcia), el golf de Corinti (Grècia) i el golf de Gabès (Tunísia). La Medina de Tunísia i les ruïnes de Xanthos i Letoon a Turquia són els dos únics llocs Patrimoni de la Humanitat dels 49 analitzats que se salven de l’augment del nivell del mar.

tracking