Diari Més

Patrimoni

L'Ajuntament de Tarragona vol recuperar Ca l'Agapito amb l'1,5% Cultural

L’espai conté restes romanes i medievals, i l’objectiu és que albergui un centre social

Imatge de la intervenció arquelògica que es va dur a terme el 2010 al pati de Ca l'Agapito.

L'Ajuntament de Tarragona vol recuperar Ca l'Agapito amb l'1,5% CulturalCristina Aguilar

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’Ajuntament de Tarragona ha tramitat davant el Ministeri de Foment la sol·licitud de concessió d’una subvenció, amb càrrec a 1,5 per cent Cultural, per recuperar les estructures i restaurar la façana de l’antic Beateri de Sant Domènec, immoble més conegut com a Ca l’Agapito. La regidora de Patrimoni, Begoña Floria, va informar ahir a aquesta redacció que l’objectiu és recuperar «un edifici de gran valor patrimonial» perquè «pugui ser utilitzat, en un futur el més pròxim possible, com a equipament cultural i social de la Part Alta». El projecte també preveu destinar-lo a centre de recepció de visitants del patrimoni. L’edifici està localitzat a la plaça del Pallol, un dels punts importants d’entrada de turistes a la Part Alta.

Ca l’Agapito ha estat objecte de diferents intervencions arqueològiques, la darrera data del 2011, que van posar al descobert importants restes de les èpoques romana, visigòtica i medieval i, també, renaixentista, moderna i contemporània. Una de les troballes va ser la base del mur interior del Fòrum de la Província, del que es conserva un llenç –ja era conegut– que conté les falses pilastres que el decoraven.

Les prospeccions arqueològiques van implicar rebaixar la cota de terreny, fet que va fer aflorar restes d’especial rellevància vinculades al mur i al pòrtic del gran edifici del Fòrum de la Província, edifici que va albergar l’aparell de l’administració de Tarraco. En aquest espai conflueixen estructures romanes pertanyents a la Plaça de Representació de Tarraco, de 175 per 318 metres, localitzades en el que va ser el pati del beateri. En un dels sectors es va documentar la urbanització del segle XIV, un carreró i una plaça de reduïdes dimensions que van formar part del sistema de circulació en època medieval. Una descoberta especialment destacable va ser la sanefa de còdols de diversos colors que decorava el carrer.

Cobriment de les restes

L’Ajuntament està a punt de licitar el projecte per cobrir els sectors de restes del pati de Ca l’Agapito que ocupen una cota més baixa, amb la finalitat de protegir-los. En una primera acció, s’aplicarà un tractament amb herbicida per tal d’eliminar la vegetació que ha crescut al solar, les branques i arrels de les quals tenen una incidència negativa en les restes arqueològiques. El següent pas serà procedir a la col·locació d’una malla antiherbes a l’espai definit pels murs de la urbanització medieval, una superfície de 250 metres quadrats. La tercera acció consistirà en el cobriment de les restes amb una capa de graves, per protegir els paviments originals que s’han conservat. La previsió és aportar 235 metres cúbics de graves de pedrera i un gruix d’entre 20 i 40 mil·límetres.

Begoña Floria va comentar que aquesta intervenció té com a finalitat «la conservació de les restes arqueològiques» i «protegir-les» fins al moment en què es pugui rehabilitar l’espai.

tracking