Diari Més

Salut

Un estudi tarragoní confirma que la Dieta Mediterrània protegeix els pulmons dels fumadors

Un major consum de fruits secs i ous s’associa amb una millor funció pulmonar, segons un estudi clínic de l'IDIAPJGol

Els integrants del grup de recerca, que lidera el Dr. Francisco Martín.

Un estudi tarragoní confirma que la Dieta Mediterrània protegeix els pulmons dels fumadorsCedida

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La dieta mediterrània s'associa amb una millor funció pulmonar, especialment el consum de fruits secs i ous. Per contra, un baix compliment d'aquest estil dietètic es relaciona amb més alteracions de la funció pulmonar, sobretot el consum elevat de carn vermella i carn processada.

Aquestes són les primeres dades obtingudes de l'assaig clínicMEDISTAR(MediterreanDietandSmokinginTarragona) en què participen 20 centres d'atenció primària de Tarragona i que ha posat en marxa el Grup Col·laboratiu en Estils de Vida, Nutrició i Tabac de l'IDIAPJGol(Institut Universitari d'Investigació en Atenció Primària Jordi Gol).

FranciscoMartínLuján, coordinador del Grup Col·laboratiu, deixava clar que el principal motiu de les malalties respiratòries en la població fumadora és el tabac i «la lluita contra el tabac és l'estratègia principal de prevenció en aquestes patologies», però afegia que en la salut pulmonar intervenen altres factors, «sobre els quals hem d'intervenir i un d'ells és què mengem».

A l'assaigMEDISTARparticipen aproximadament uns 550 fumadors actius sense malaltia respiratòria prèvia, d'entre 25 i 75 anys, que es visiten als diferents centres d'atenció primària de Tarragona inclosos en la intervenció, iniciada l'octubre de 2017.

Els participants han estat assignats aleatòriament al Grup de Control o al Grup d'Intervenció. Els fumadors del Grup d'Intervenció participen en un programa nutricional per augmentar el compliment de la dieta mediterrània durant dos anys. Per la seva banda, el Grup de Control seguirà la seva dieta habitual. Un cop acabada la intervenció es compararà la informació obtinguda d'ambdós grups.

Els responsables de l'estudi han fet una anàlisi inicial basada en la informació obtinguda en la primera visita ―realitzada a 177 participants. Aquesta mostra es va dividir en tres grups, segons el compliment de la dieta mediterrània (alt [70], mitjà [59] i baix [48]), i s'ha comprovat que aquesta dieta s'associa en general a una millor salut pulmonar. Els participants del grup de baix compliment tenen més alteracions pulmonars (60,4%) que els del grup de compliment mitjà (22%) i alt (5,7%). L'anàlisi va permetre observar, especialment, millors valors de funció pulmonar relacionats amb el consum de fruits secs i ous, i més alteracions associades amb el consum elevat de carn vermella i processada.

L'anàlisi també mostra una relació significativa entre un major compliment de la dieta mediterrània i un menor sobrepès i obesitat, factors que també estan relacionats negativament amb la salut respiratòria.

tracking