Diari Més

Religió

El projecte d'obrir una mesquita genera debat a Sant Pere i Sant Pau

L’aparició d’una pancarta en el lloc on aniria el centre de culte islàmic, en contra de la instal·lació, reactiva la polèmica

Pancarta amb un text contrari a l'obertura d'una mesquita al carrer Miquel Servet.

El projecte d'obrir una mesquita genera debat a Sant Pere i Sant PauCedida

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Des que es va conèixer la intenció de la Comunitat Islàmica Assalam d’obrir una mesquita a Sant Pere i Sant Pau, a inicis del passat mes de setembre, aquest projecte ha generat cert debat al barri tarragoní, una controvèrsia que va augmentar ahir com a conseqüència de la col·locació d’una pancarta en contra del centre de culte musulmà al solar que ha d’ocupar, si finalment es fa. El projecte que va presentar Assalam està actualment aturat, després que la Junta de Govern Local de l’Ajuntament de Tarragona acordés el 4 de setembre suspendre l’aprovació inicial del pla especial per a la implantació d’un nou centre de culte religiós al barri.

L’1 de juny, una representació de la citada comunitat va presentar davant l’Ajuntament una proposta per obrir el centre de culte en una parcel·la ubicada al carrer Miquel Servet del barri tarragoní i, concretament, al número 16, escala 8C i 8D. La Junta de Govern Local va aturar el projecte «per defectes esmenables» i va demanar al sol·licitant la correcció pertinent de determinats aspectes de la proposta. El peticionari disposava fins a tres mesos per presentar el document esmenat.

Els presidents de l’Associació de Veïns de Sant Pere i Sant Pau i de La Unió, Luis Trinidad i José Cosano, respectivament, van coincidir ahir a dir que als carrers del barri «es parla, però poc», de la possible obertura d’una mesquita a Miquel Servet. Cosano va afegir que «on més està sortint el tema és a les xarxes socials». Els dos dirigents veïnals van afirmar que no disposen de suficient informació del projecte i que, almenys fins al moment, no ha generat una polèmica excessiva. L’aparició de la pancarta, però, ha revifat els comentaris de persones partidàries i contràries a l’obertura d’un centre de culte islàmic.

Opinions de les associacions

Luis Trinidad, president de l’Associació de Veïns de Sant Pere i Sant Pau, va manifestar a aquesta redacció que els promotors «fa temps que no es posen en contacte amb el propietari del solar que volen llogar». Trinidad va indicar que li ha arribat la informació que el partit Democracia Nacional «vol fer una manifestació» en contra de la instal·lació de la mesquita, «perquè pensen que és un focus de radicalització», però «com a associació de veïns, nosaltres no hi participarem».

José Cosano, president de l’Associació de Veïns La Unió de Sant Pere i Sant Pau va dir en relació a la possible convocatòria d’una manifestació que «no donarem suport perquè no estem ni a favor ni en contra, ja que no disposem de cap informació». Cosano va comentar que «no tenim clar que es vol fer, tot és confús» i que «estem a l’expectativa».

El president de la Unió va recordar que, «de moment, l’Ajuntament no ha donat permís». Per altra banda, i davant de l’enrenou sorgit, «nosaltres intentarem posar-nos en contacte amb representants dels col·lectius musulmans del barri per veure si podem saber què es vol fer». Més endavant, Cosano va afegir que «actuarem quan tinguem dades i ho farem de manera conjunta amb els promotors». «L’únic que sabem és que s’ha presentat un projecte davant l’Ajuntament i que aquest ha demanat que es facin modificacions», va recalcar el president de l’entitat veïnal.

El 4 de setembre passat, des de l’Ajuntament es va informar que Coordinació d’Urbanisme i Enginyeria Industrial es considera que «cal fer modificacions al projecte o ampliar la informació al respecte per aconseguir l’aprovació pertinent». Un cop superada la fase que correspon a la decisió de la Junta de Govern Local, l’Ajuntament «facilitarà tota la informació pertinent al sol·licitant, que disposa de tres mesos per presentar novament el document esmenat», va dir.

Comentaris a ‘Facebook’

La publicació de dues imatges de la pancarta acompanyades d’un escrit al grup Yo me crié en Sant Pere i Sant Pau, de Facebook, va generar, només en les set primeres hores, prop d’una setantena de comentaris, la majoria en contra de l’obertura de la mesquita, i també a favor, tot i que minoritàries. Entre els texts es podia llegir des de «ni una mesquita» i «que les muntin al seu país», a «a mi em dóna el mateix, no em molesta: em molesta més que la gent no deixi viure als altres».

Un dels comentaris publicats, deia: «Quan hi ha gent morint a tota Europa a mans del terrorisme islamista i no pots identificar els islamistes ‘dolents’, és normal que la gent ho rebutgi o tingui por». Un altre participant va dir «a mi tampoc m’agradaria –una mesquita al barri– i –aquestes– haurien d’estar fora dels nuclis urbans per la que es ‘lia’ de cotxes». Una de les respostes a aquest comentari va ser «i amb l’església catòlica?». Ara caldrà esperar a futurs esdeveniments si es reactiva el projecte.

tracking