Diari Més

Medicina

Reivindiquen el Joan XXIII com a pioner en l'operació robòtica de pulmó

El Comitè Oncològic recorda a la Generalitat que és el centre tarragoní, i no la Vall d’Hebrón, qui va iniciar la cirurgia robòtica

Operació de càncer de pulmó amb el robot DaVinci a l'Hospital Joan XXIII.

Reivindiquen el Joan XXIII com a pioner en l'operació robòtica de pulmóCedida

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Comitè Oncològic de Neoplàsies Toràciques de Tarragona (CONT) reivindica que l’Hospital Joan XXIII de Tarragona és el primer centre de Catalunya en realitzar cirurgia robòtica pulmonar en pacients amb càncer de pulmó. Aquest equip de metges, que diagnostica tots els casos de pacients amb aquesta malaltia a la província, afirma que des del 17 d’octubre de 2017 l’hospital tarragoní porta a terme aquesta moderna tècnica que permet, a través d’un robot anomenat DaVinci amb quatre braços i pinces, operar amb molta més precisió que en la cirurgia tradicional, rebaixant els dies del postoperatori a l’hospital i reduint el risc de complicacions els dies després. Aquesta reivindicació arriba després que el passat 8 d’octubre, la Generalitat, a través de l’Institut Català de Salut (ICS), afirmés en un comunicat que l’Hospital Vall d’Hebron és el primer a Catalunya en utilitzar la màquina DaVinci en el tractament del càncer de pulmó.

Sergio Peralta és el coordinador del CONT format per 15 metges de totes les especialitats, com ara cirurgians toràcics, oncòlegs i radiòlegs. Aquest equip treballa al Joan XXII, i també a l’Hospital Santa Tecla i l’Hospital Sant Joan de Reus. «No ens volem barallar amb ningú. Només volem informar de què es fa aquí i que ho estem fent abans que a Barcelona», explica Peralta. Aquest metge defensa amb dades que és a Tarragona, i no a Barcelona, on s’ha operat per primer cop amb aquesta tecnologia d’última generació pacients amb càncer de pulmó. Durant aquest any, a l’hospital tarragoní s’han fet 50 lobotomies (procediment quirúrgic per extirpar un dels lobectomies del pulmó) i 28 segmentectomies (extracció d’una secció d’un lòbul del pulmó).

El doctor toràcic Pau Rodríguez, un dels membres del CONT, treu importància a una situació que, creu, és un error «sense cap mena de malícia». Rodríguez sí que entén, però, que el comunicat de la setmana passada del ICS «pugui ferir algunes sensibilitats». Aquest doctor especialitzat forma, amb les doctores Gabriela Rosado i Anna Ureña l’equip que opera aquest robot. Ho fan gràcies a una consola que controla els instruments quirúrgics i visualitzen l’operació en pantalles d’alta resolució. Rodríguez recorda que el Joan XXIII és el primer centre públic que fa aquesta cirurgia robòtica amb pacients de càncer de pulmó a tot l’Estat. El primer centre a Espanya, apunta, va ser la clínica privada Quirón de Madrid. El metge posa en valor els avantatges del robot DaVinci. «Disminuïm el risc de complicacions del 48% al 23% i el temps d’ingrés de 7 a 3 dies. És motiu per estar orgullosos a nivell territorial», afirma Rodríguez. «Sap greu que es menysprei tot aquest esforç, però més enllà d’això, es tracta d’una anècdota», conclou. La cirurgia tradicional, amb incisions de 15-20 cm, comporta una lenta recuperació. Una altra virtut del robot és que evita que el pacient agafi una pneumònia durant l’operació. Segons aquest metge cada any s’operen unes 140 persones amb càncer de pulmó a la província i es diagnostiquen, aproximadament, un mínim de 800. Segons el Departament de Salut cada any es detecten a l’Estat més de 28.000 nous casos.

El servei de cirurgia toràcica de l'Hospital Joan XXIII de Tarragona, fotografiat el novembre de 2017.

Reivindiquen el Joan XXIII com a pioner en l'operació robòtica de pulmóCedida

tracking