Diari Més

Milers de persones surten al carrer per reclamar la llibertat dels Jordis

En el primer aniversari de l’empresonament dels líders d’Òmnium Cultural i ANC, les entitats i els CDR van convocar concentracions de suport

Imatge de la concentració a la Imperial Tarraco.

Diverses concentracions reclamen la llibertat dels presos polítics al territoriGerard Martí

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Diverses localitats del Camp de Tarragona, i de tot Catalunya, van viure ahir concentracions per reclamar la llibertat de Jordi Sánchez, expresident de l’ANC i diputat del Parlament de Catalunya, i de Jordi Cuixart, president d’Òmnium Cultural, en el primer aniversari del seu empresonament. Els actes, convocats per les entitats sobiranistes vinculades als Jordis, van tenir com a eix central la reivindicació de la llibertat per tots els presos polítics, i també per als exiliats, però sobretot, es van centrar en els dos líders activistes, per haver estat els primers a entrar a presó.

Una de les convocatòries que va aplegar més persones ahir al vespre al Camp de Tarragona va ser la que es va organitzar davant de la presó de Mas d’Enric, al terme municipal del Catllar, el centre penitenciari on hi ha l’expresidenta del Parlament de Catalunya, Carme Forcadell. Centenars de persones val aplegar-se davant de la presó per reclamar la llibertat dels presos i preses polítiques, i per recordar, sobretot la figura dels Jordis, acusats de rebel·lió pels fets del 20 de setembre de l’any passat, en la concentració davant del Departament d’Economia de la Generalitat, per l’escorcoll de la Guàrdia Civil.

La concentració que es va celebrar a la ciutat de Reus, que va començar a les vuit del vespre a la plaça de Prim, també va reunir diversos centenars de persones per reivindicar la llibertat de Sánchez i Cuixart, i dels altres presos i preses polítics. Òmnium Baix Camp va fer servir la seva seu, que té un balcó que dóna a la plaça de Prim, com a escenari per als parlaments que van acompanyar l’acte.

A l’inici, es va llegir un manifest en què es recordaven els 365 dies «d’abús de poder». Un temps que segons afirmava el text, l’independentisme ha passat «amb l’objectiu desenfocat», quan podria haver estat «treballant per la República».

Un dels moments més emotius del vespre va ser la intervenció de Xavier Sánchez, germà de l’expresident de l’Assemblea Nacional Catalana, que va llegir una carta escrita pel mateix Jordi Sánchez des de la presó de Lledoners, en què el líder independentista expressava el seu estat serè, i demanava als independentistes que no caiguessin en les provocacions de l’extrema dreta. En la carta, Sánchez deia que vol «sortir de la presó, però no a qualsevol preu», i es reafirmava en la demanda d’absolució.

Una demanda que també va fer palesa el líder del col·lectiu d’Advocats Voluntaris de Reus, que va recordar que en els fets que van servir per acusar els Jordis de rebel·lió «no hi va haver violència», i va recordar que per sostenir l’acusació que es pretén imposar als Jordis, era necessari que hi hagués «un alçament violent», que «no va existir», i va qualificar d’«irracionals» les acusacions que mantenen tancats els dos líders independentistes.

L’acte va tenir un altre moment emotiu quan un violinista va tocar El Cant dels Ocells, en el moment en què va baixar la il·luminació de la plaça, i els presents van encendre espelmes i llanternes.

Durant la concentració, el president d’Òmnium Baix Camp va llegir les paraules de Jordi Cuixart, escrites també des de la presó de Lledoners, en què demanava «més serenor, confiança i coratge que mai». Finalment, l’acte de la capital del Baix Camp va finalitzar amb el Cant dels Segadors.

Tarragona i Valls

A Tarragona, els CDR també havien convocat una trobada a la plaça d’Imperial Tàrraco, amb la finalitat d’encerclar la subdelegació del govern espanyol a la ciutat. Tot i que, coincidint amb les altres dues concentracions, aquesta no va aplegar tantes persones, i l’acció va quedar una mica deslluïda.

La capital de l’Alt Camp també va ser escenari ahir al vespre d’una concentració per la llibertat dels presos i preses polítics. En el primer aniversari de l’empresonament dels Jordis, diverses desenes de persones es van trobar a la plaça del Blat de Valls per reclamar l’absolució i alliberament dels líders independentistes empresonats.

També a Barcelona

La capital catalana també va viure ahir al vespre una concentració a la plaça de Catalunya per reclamar la llibertat de Jordi Sánchez i Jordi Cuixart. Convocada per ANC i Òmnium Cultural, les entitats dels líders independentistes, van ser Elisenda Paluzie, actual presidenta de l’Assemblea Nacional Catalana, i Marcel Mauri, vicepresident i substitut provisional de Cuixart, els encarregats dels parlaments a Barcelona.

Mauri va titllar la postura de l’estat espanyol respecte l’empresonament dels Jordis de «venjança» i «imposició».

Els dos líders van coincidir en destacar que no és moment de caure en provocacions, ni de deixar que el moviment independentista es divideixi. Elisenda Paluzie va remarcar «deixem els retrets i superem les desavinences que és massa greu», referint-se a l’empresonament dels Jordis, que ja fa un any que dura.

Un dels clams que es va fer sentir a totes les concentracions celebrades a les principals ciutats i poblacions catalanes, i també davant dels diversos centres penitenciaris on hi ha tancats líders independentistes, a banda dels crits de «llibertat presos polítics», va ser la reclamació de l’«absolució com a única sentència vàlida».

En diversos dels parlaments d’ahir al vespre arreu del país, es va citar la resolució d’Amnistia Internacional, que va titllar d’«injustificable» la presó per a Jordi Sánchez i Jordi Cuixart.

Imatge de la concetració davant el centre penitenciari del Catllar.

Diverses concentracions reclamen la llibertat dels presos polítics al territoriDiari Més

tracking