Diari Més

Incivisme

Decapiten una escultura de la Font del Centenari i provoquen danys greus destrosses

Les primeres sospites apunten a un grup de joves que, al voltant de les 23 hores del diumenge, llançaven petards en la zona on hi ha el monument

Imatge de l'escultura que va quedar decapitada a causa de l'acte vandàlic que va patir la font.

La Urbana vincula les destrosses la Font del Centenari a uns joves que llençaven petardsGerard Martí

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Font del Centenari va patir la nit del diumenge un greu atac vandàlic que va provocar importants afectacions al monument. Els seus autors van decapitar l’escultura que representa el continent americà i van amputar el braç de la d’Àfrica. El conjunt escultòric, que també representa Àsia i Europa, va ser inaugurat el 1954 per commemorar el primer centenari de la urbanització de la Rambla Nova.

Els fets van ocórrer passades les 23 hores. Poc temps després, la Guàrdia Urbana va rebre l’avís de les destrosses ocasionades al monument. Uns minuts abans es va veure a la zona un nodrit grup de joves que llançaven petards, segons ha informat l’Ajuntament.

L’àrea de Patrimoni de l’Ajuntament ha anunciat que farà una valoració dels danys ocasionats i iniciarà el procediment per recuperar les dues peces. La regidora de Patrimoni, Begoña Floria, ha informat que «treballarem per recuperar les escultures com més aviat millor» i va manifestar que «lamenten i condemnem el vandalisme i l’incivisme de tot tipus i, especialment, el que afecta el nostre patrimoni».

El conjunt escultòric original és obra de l’escultor Josep Viladomat. A les figures humanes que representen els punts cardinals i els continents d’Àfrica, Amèrica, Àsia i Europa les acompanyen quatre animals representatius de cada una d’aquestes zones del planeta: un hipopòtam, un cocodril, un elefant i un ós.

Reubicada el 1995

La Font del Centenari es va inaugurar el 15 d’agost del 1954 –el passat mes va complir 64 anys– a la quarta coca de la Rambla Nova. En la dècada dels anys noranta va ser restaurada i es va modificar lleugerament la seva ubicació, traslladant el conjunt escultòric de Viladomat a la confluència dels carrers Colom, Rovira i Virgili, Ramón y Cajal i Rambla Nova per convertir-la en l’ornament de la rotonda actual. El 4 de febrer de 1995 es va inaugurar el nou emplaçament amb una festa que va consistir a rodejar la font amb deu mil cubs de cartó amb motius referits a l’acte, que els assistents van retirar fins a deixar el monument al descobert. Una làpida recorda l’alcalde Enric Olivé Martínez, qui ocupava aquest càrrec quan es va construir la font monumental, i a Joan Miquel Nadal, l’alcalde que va impulsar la restauració.

La Font del Centenari commemora la decisió presa per l’Ajuntament de la ciutat de construir la Rambla Nova en un espai dominat per una orografia muntanyosa que, amb el pas de les dècades, va anant sent rebaixat per anivellar-lo. Les primeres tasques es van iniciar el 1854, després de la demolició de la Muralla de Sant Joan, una fortificació del segle XVI.

tracking