Diari Més

Emergències

Les ambulàncies de Tarragona canviaran a les llums blaves el mes vinent

Egara confirma que, al llarg de setembre, es farà el canvi que permetrà als vehicles sanitaris no ser confosos amb camions de la brossa o grues

Una de les empreses carrosseres ja va mostrar les ambulàncies del SEM amb els rotatius blaus.

Les ambulàncies de Tarragona canviaran a les llums blaves el mes vinentBergadana

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Li ha succeït a qualsevol conductor. Circular per un carrer i observar, de sobte, pel retrovisor, unes potents llums taronges en moviment que es van acostant. Serà el camió de la brossa, la grua o bé una ambulància o un camió de bombers en servei urgent? Aquests breus instants de confusió i dubte s’acaben, almenys amb els vehicles de transport sanitari urgent, a les comarques de Tarragona, aquest pròxim mes de setembre. Les ambulàncies del Sistema d’Emergències Mèdiques que operen a la demarcació, canviaran, al llarg del mes vinent, el color taronja dels rotatius, pel blau, fins ara restringit només als vehicles dels cossos policials. D’aquesta forma, a finals de setembre la totalitat de la flota operarà amb les llums que realment pertoquen als vehicles prioritaris.

L’adjudicatària de la gestió i manteniment de les ambulàncies del SEM al Camp de Tarragona, la UTE Egara, ha confirmat a aquest diari que, en qüestió de poques setmanes, estaran enllestides les tasques, que es realitzaran a la seva base situada al polígon Riu Clar. En total, s’actuarà en les 39 ambulàncies de Suport Vital Bàsic (les normals), en les quatre de Suport Vital Avançat (les UVI mòbil) i en els tres Vehicles d’Intervenció Ràpida (VIR).

Segons apunten fonts internes del SEM, el procés de canvi de les llums led del pont superior de les furgonetes serà senzill. «Quan es va fer el concurs públic del transport sanitari, molts dels vehicles que van arribar ja portaven preinstal·lada la llum blava perquè el canvi del color dels rotatius era un tema del que feia temps que es parlava», s’exposa. «En el cas de les ambulàncies de Tarragona, totes estaven ja preparades per poder fer el canvi. Només és necessari obrir una petita caixa i tocar un fusible», apunta la mateixa font. A la resta de Catalunya el procés podria prolongar-se una mica més, tot i que segons assegura el SEM, es treballa amb la previsió que al mes de novembre la totalitat de la flota d’ambulàncies urgents tingui les noves llums equipades.

«Serà més fàcil que s’apartin»

El canvi, que també és extensible als vehicles de Bombers i de Protecció Civil, és una històrica reivindicació del personal d’emergències, ja que tot i ser vehicles prioritaris, fins ara compartien el color dels rotatius amb els vehicles tipificats com a lents (tractors, camions de la neteja, grues), el que ocasionava problemes. «Fins ara ens passava que alguns conductors, a vegades, no distingien la diferència entre la nostra ambulància i un camió de les escombraries, ja que eren llums molt similars. És una cosa que no passa amb les llums blaves de la policia, que tothom relaciona ràpidament amb els cossos de seguretat», relata una infermera del SEM. «Ara serà més fàcil que obrin pas i que s’apartin, ens veuran més ràpidament i nosaltres guanyarem en protecció i seguretat laboral quan estiguem actuant a peu de carretera. Serem molt més visibles», celebra la sanitària.

Els vehicles de Bombers de la Generalitat i de Protecció Civil tenen un màxim de dos anys (fins al juliol del 2020) per adoptar el color blau als seus ponts de llum. Aquest canvi es produeix a partir de la modificació del Reglamento General de Vehículos, possat en marxa pel govern de l’Estat, que va entrar en vigor el passat 31 de juliol. D’aquesta forma la normativa espanyola s’equipara a la de la majoria d’Estats membres de la Unió Europea, que fa anys que usen el blau per a tots els vehicles prioritaris.

tracking