Diari Més

Administració

La Móra-Tamarit farà el referèndum per l'EMD abans de les municipals

No és la primera vegada que la Móra-Tamarit es mou per reduir la seva dependència de Tarragona

El president de l'associació de veïns, Francesc García, ahir davant la seu de l'entitat.

La Móra-Tamarit farà el referèndum per l'EMD abans de les municipalsGerard Martí

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els veïns de la Móra-Tamarit seran cridats a les urnes abans que se celebrin les pròximes eleccions municipals, previstes per al maig del 2019, per decidir si volen tirar endavant els tràmits per la conversió d’aquesta zona del terme municipal de Tarragona en Entitat Menor Descentralitzada (EMD). Fa més d’un any que un sector de veïns treballen per aconseguir l’objectiu de dotar al barri d’una major independència respecte de l’Ajuntament de Tarragona i poder autoadministrar-se.

El president de l’Associació de Veïns La Móra-Tamarit, Francesc García, va manifestar ahir a aquesta redacció que seran els veïns els qui decideixin si volen continuar com fins ara o, al contrari, volen que el barri es constitueixi en una EMD. «Per fer el referèndum, només ens cal tenir el vistiplau del secretari general de l’Ajuntament o una acta notarial», va dir García, qui va remarcar que «volem fer-lo abans de les eleccions municipals». Tamarit ja era municipi al segle XI i va mantenir aquesta consideració fins a l’any 1950, quan va ser annexionat per Tarragona. El fet d’haver estat municipi en un moment de la seva història és un dels requisits que demana la Generalitat per poder sol·licitar la conversió en EMD.

García va manifestar que «encara no hem parlat amb la Generalitat, perquè abans volíem disposar de diversa informació», i va recordar que, per poder iniciar els tràmits formals per intentar constituir el barri en una EMD, «només cal que més del 50 per cent dels veïns censats ho aprovin en referèndum». La Móra-Tamarit té actualment de l’ordre de 2.000 habitants. García va ressaltar aquesta xifra i va apuntar que «el 73 per cent dels pobles de Catalunya tenen una població menor i disposen d’escola, centre mèdic i altres serveis socials als quals nosaltres també aspirem».

Els comptes de l’Ajuntament

Els veïns partidaris de l’EMD van iniciar un procés per cercar la informació necessària per poder dur a terme la tramitació, com la inversió que fa l’Ajuntament i les aportacions que fan els residents per via impositiva a aquesta administració. Francesc García va explicar que han requerit les dades econòmiques, «però l’Ajuntament no ens les facilita». «No posa cap tipus de facilitats perquè no l’interessa», va remarcar. No obstant això, «hem fet el nostre estudi a partir dels pressupostos municipals i gairebé tenim conclosa la memòria econòmica». El barri «vol ser autosuficient i no demana res que no ens correspongui: l’Ajuntament ingressa uns diners de la gent del barri que no retorna», diu.

Les persones que defensen l’EMD com a alternativa de futur per al barri defensen que «Tamarit ha estat un nucli independent de Tarragona fins al 1950 i, junt amb la Móra, està allunyat del centre de la ciutat, del qual ens separen onze quilòmetres». Aquests són dos dels requisits que exigeix la normativa de la Generalitat per poder demanar la creació d’una EMD.

No és la primera vegada que la Móra-Tamarit es mou per reduir la seva dependència de Tarragona. El primer intent va ser el 2013, quan es van recollir prop de 700 signatures perquè la zona fos reconeguda com a Òrgan Territorial de Gestió Descentralitzada. «Tot i que va entrar una moció en aquesta línia al plenari de l’Ajuntament, ningú ens va fer cas», va recordar García. «El barri té un potencial d’impostos molt important que permetria tenir una economia sanejada i la possibilitat d’invertir», va concloure.

tracking