Diari Més

Patrimoni

ERC demana una actuació urgent per evitar que caigui a terra Ca la Garsa

L’edifici medieval, enclavat en el call jueu, ha estat apuntalat per assegurar la seva estabilitat

Estat de les esquerdes i situació en què es troben els carreus al carrer d'En Talavera.

ERC demana una actuació urgent per evitar que caigui a terra Ca la GarsaCedida

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’edifici històric Ca la Garsa ha hagut de ser apuntalat davant del perill que les estructures caiguin a terra. Aquest edifici medieval de la plaça dels Àngels, enclavat en el cor del call jueu de Tarragona, hauria pogut albergar una sinagoga, segons apunten alguns investigadors. Fa uns anys, l’Ajuntament va impedir la construcció d’un bloc d’habitatges després que l’antic propietari vengués l’immoble i, un cop demolit parcialment, es va fer una intervenció per consolidar el conjunt d’arcs. La part més afectada dóna al carrer d’En Talavera, on s’han detectat esquerdes que han afectat als carreus.

El solar on es troben les restes medievals conté nivells d’època baiximperial dels segles V i VI. Amb la demolició d’inicis del segle XXI es va perdre una capella del XVIII que era una de les característiques de la plaça dels Àngels. Aquesta, abans de rebre el nom actual, va ser coneguda com a plaça de la Juheria i, posteriorment, com a placeta dels Jueus. La presència hebraica a Tarragona està datada, de manera ininterrompuda, des de l’any 1238 fins al 1492, quan els Reis Catòlics van decretar la seva expulsió de la península Ibèrica.

La reclamació republicana

Davant d’aquesta situació, el grup municipal d’Esquerra Republicana a l’Ajuntament de Tarragona va anunciar ahir que «reclamarà» a l’equip de govern un informe sobre l’estat de l’edifici i la previsió d’actuacions per la seva consolidació. «No ens podem permetre veure com s’ensorra un element patrimonial de tant valor com aquest per la desgana o el desinterès de l’equip de govern», va manifestar Pau Ricomà, portaveu dels republicans.

Ricomà va mostrar la seva preocupació per l’estat de conservació de l’immoble. En opinió d’ERC, l’edifici medieval «se suma a una llarga llista d’elements patrimonials de la ciutat que presenten riscos». Ricomà no va dubtar a exclamar que «la Part Alta s’ensorra».

El portaveu republicà va lamentar «la manca d’estratègies de conservació del patrimoni per part de l’equip de govern» i va afirmar que «l’estat de Ca la Garsa no és un fet aïllat, es repeteix en moltíssims edificis amb valor patrimonial, així com als monuments de la ciutat». En una situació similar es troba un sector de l’Amfiteatre de Tarraco, on també van aparèixer esquerdes. «Reivindiquem que l’Ajuntament disposi d’un pla de gestió del patrimoni amb especial cura per la conservació dels monuments i edificis singulars», va concloure Ricomà, després «d’instar al govern a apostar per la conservació del patrimoni medieval i complir amb les promeses de posar en valor el call jueu que van realitzar quan es va presentar l’adequació de Ca la Garsa al 2015».

L'edifici i els arcs han hagut de ser apuntalats per risc de caure.

ERC demana una actuació urgent per evitar que caigui a terra Ca la GarsaCedida

tracking